MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koeien zijn een ramp voor de atmosfeer

277 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
Koeien zijn een ramp voor de atmosfeer !
Runderen zijn een ramp voor de atmosfeer. Hun uitwerpselen zijn verantwoordelijk voor bijna drie keer zoveel broeikasgassen als de veertien olieraffinaderijen in Frankrijk samen. De berekening komt uit de studie 'Landbouw en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen', die de Franse Depositokas, een openbare financiële instelling, net heeft gepubliceerd.

Volgens Benoît Leguet, de auteur van de studie, zijn runderen, die vier magen hebben, verantwoordelijk voor 6,5 procent van de Franse gasuitstoot die de planeet opwarmt. In tegenstelling tot wat de mensen denken, zijn hun winden niet de hoofdoorzaak. Het zijn hun boeren en uitwerpselen die het fenomeen veroorzaken. Hun oprispingen brengen elk jaar 26 miljoen ton broeikasgassen in de Franse atmosfeer en de opslag van hun uitwerpselen, vooraleer ze op de velden worden uitgestrooid, zorgt voor twaalf miljoen ton. De raffinaderijen stoten dertien miljoen ton uit.

De twintig miljoen Franse runderen zorgen voor tachtig procent van de uitstoot. De andere herkauwers (schapen en geiten), net als de tien miljoen varkens en de 285 miljoen stukken pluimvee, dragen veel minder bij aan de opwarming van de planeet. Eens de uitwerpselen van de runderen verspreid zijn, worden ze omgezet in organische mest en vervuilen het water en de lucht.

In zijn studie stelt Leguet voor het voedsel van de runderen en de andere herkauwers te veranderen door bijvoorbeeld een deel van het veevoeder te vervangen door voedingsmiddelen met een grotere voedingswaarde of beter verteerbaar voedsel zoals soja en blauwe klaver.

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen