MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koken om te leren

327 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Koken om te leren.


In het diepe najaar als het werk in de tuin zo goed als nihil is, breekt het moment aan dat ik de drang voel om me wat meer te verdiepen in de wereld van de kookkunst. In het dagelijkse leven laat ik de eer aan mijn vrouw want ik heb eigenlijk niet het geduld om er dagelijks mee bezig te zijn. De weekends daarenboven vind ik ideaal om mijn kookkunst wat bij te spijkeren. Omdat je niet te overmoedig van start mag gaan ben ik begonnen om me meer te bekwamen in de materie ‘Soep’

Vraag me niet waarom maar dit weekend was ik bij avocado’s terecht gekomen om iets mee uit te proberen. Het moet niet altijd tomatensoep zijn. Het is opmerkelijk hoeveel je kan bijleren door je wat meer te verdiepen in één en ander. Zo stond bij de ingrediënten vermeld:  ‘stoneleeks’. Deze zijn me helemaal onbekend. Opzoeken dus.

Op de site genietenvanvers.nl  leerde ik dat ze familie zijn van de ui en knoflook. Ze worden op een steenachtige bodem geteeld (vandaar de naam) in Noord-Oost Azië. Je verwerkt ze vers als bosuitjes. Uiteraard zocht ik ook nog wat op over de avocado zelf: het vruchtvlees is zeer calorierijk en bevat zo’n 20% vet. Het gaat dan wel vooral om oleïnezuur, hetzelfde essentiële vetzuur waaraan olijfolie zijn beschermende effect dankt op hart en bloedvaten. Avocado is verder rijk aan vitamine B, magnesium en kalium en regelt ook het cholesterolgehalte in het bloed. Een zeer gezonde vrucht dus.

De soep zelf is een aanrader en makkelijk te bereiden. Je moet er enkel rekening mee houden dat je de advocatenpuree pas op het einde toevoegt en niet laat meekoken, want anders wordt de smaak te bitter.

Toen ik ’s avonds in mijn bord zat te lepelen dacht ik aan Piet Huysentruyt en zijn bekende vraag  ‘Wat hebben we vandaag geleerd?’… Leuk eigenlijk hoe je wat bijleert op zo’n kooksessie.

Recept voor Avocadosoep met surimiflakes KLIK HIER

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen