MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kolen - Zuurkool

2876 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
Om lang en gezond te leven

Zuurkool wordt niet enkel geprezen vanwege haar culinaire eigenschappen, maar ook omwille van de medische kwaliteiten.  Het is typische winterkost en dan is een hoog vitamine C gehalte van belang. Zuurkool is daarvoor een van de beste leveranciers. Wie zuurkool op het menu zet, houdt niet alleen van lekkere dingen, maar is ook bekommerd om zijn gezondheid.

 

 zuurkool.png

Een beetje geschiedenis Velen denken dat zuurkool een typisch Duits of Hollands recept is , waar worst moet bij gegeten worden. West-Friesland stond tussen Hoorn en Medemblik bekend als het oude koolland, waar in de mistige herfst de houten scheepjes door de sloten voeren, hoog beladen met stapels kolen voor de inleg. Toch is zuurkool zeker geen Hollandse uitvin­ding. Pas tegen het eind van de 18de eeuw raakte de zuurkool hier ingeburgerd.

Zuurkool heeft een lange geschiedenis die waarschijnlijk in Noord-China begon, waar men al duizenden jaren geleden groenten inlegde voor de lange, strenge winter en waar zout en zuur ingelegde groenten nog altijd behoren bij het traditioneel Chinese ontbijt. Het ligt voor de hand dat de zuurkool met Aziatische volkeren, die van 400 tot 1200 geregeld Europa binnenvielen, de Hunnen, Tataren, Mongolen, via Rusland naar Europa is gekomen. Van hieruit is ze verder westwaarts gebracht, en daarbij vooral in Duitsland heel populair geworden als Sauerkraut.

Kapitein Cook redde talloze mensenlevens Toen James Cook, anno 1775, van een lange ontdekkingsreis terugkeerde, ontving hij de Copley-medaille. Vandaag zou het de Nobelprijs zijn. Hij had inderdaad belangrijk menslievend en wetenschappelijk werk verricht door zijn bemanning jaar in jaar uit voor scheurbuik te behoeden. Deze gruwelijke ziekte, een avitaminose door gebrek aan vita­mine C, betekende destijds de dood voor de meeste zeelui, door het gebrek aan vers voedsel (groenten en fruit) aan boord. Cook loste het probleem op met een behoorlijk aantal vaten zuurkool en een melkzurig biertje uit dennen­naalden. Gezonde zuurkool is nu nog even onmisbaar als in Cooks tijd.

Medisch gebruik -Acné: verlengde kuur van driemaal per dag 50 g sap, is een eersteklas tegengif; maakt de huid gaaf en gezond. -Eczeem: verlengde kuur van driemaal per dag 50 g sap. Witte kool of rauwe zuurkool met rijst is een dieet van kalkrijk voedsel. -Diabetes: verlengde kuur van driemaal per dag 50 g sap, verbetert de algemene toe­stand. -Reuma en artritis: eveneens een verlengde kuur van driemaal per dag 50 g sap, ver­betert de algemene toestand. -Bloedarmoede en voor vegetariërs: de vitamine B12 maakt het ijzer opneem­baar en is dus belangrijk bij de bloedvorming. -Oude wonden: thee van zuurkoolwater geneest de oudste wonde. -Ontredderde darmflora: Zuurkool is ideaal voor het herstel van een ziek darmflora; even­tueel vijgensiroop aan toevoegen. -Brandwonden: kompres van zuurkool; geregeld verversen. -Verstopping: het sap ontsmet en stabiliseert de darmflora. -Griep of infectie: dagelijks gebruik helpt het organisme zich sneller te herstellen. -Hoge bloeddruk en verbetering van zenuwen: kuur van verschillende weken. -Kalkgebrek: weinig zout gebruiken bij de zuurkoolbereiding, des te meer kruiden (marjolein, tijm, jeneverbes, en vooral mosterdzaad (conserveert de zuurkool). -Slechte darmwerking: rauwe zuurkool naast rode biet, witlof en paardebloem. -Scheurbuik: zuurkool is het reddend geneesmiddel, vanwege het vitamine C-gehalte. -Maag- en darmkwalen: zuurkoolwater is uitstekend. -Overdadig alcoholgebruik: het sap verdrijft de alcoholische katers. -Metabolisme en bloedcellenopbouw: door de minerale zouten. Bij erge ver­wonding een kuur van zuurkoolsap. -Tegen radiologische schade: driemaal daags zuurkoolsap drinken. -Ouderdomsverschijnselen: preventief gebruiken; houdt jong, lenig en gezond.

Gezond en geneeskrachtig Zuurkool is een zeer waardevol product, vooral in de winter te waarderen. Zuurkool brengt evenwicht in het organisme want ze is rijk aan mineralen. Zuurkool bevat natri­um, kalium, calcium, zwavel, magnesium, mangaan, vitamine A, B, D, en is vooral bij­zonder rijk aan vitamine C, de anti-scheurbuik-vitamine. De mineralen en anti-oxidan­ten helpen ziekten voorkomen, kanker inbegrepen.

Zuurkool is zeer caloriearm (14 kcal per 100 g) en bevat weinig suiker en vet, is dus eigenlijk verslankend en is door het zwavelgehalte ontsmettend en wormwerend.

Wie geregeld zuurkool eet, zal ook minder gauw last krijgen van een verkoudheid. Het helpt de vertering en verbetert de ontredderde darmflora, herstelt de functie van lever en galblaas, werkt zacht laxerend, is diuretisch, en is bij nefritis of nierontsteking van groot nut gebleken. Door het zwavelgehalte is het ideaal voor patiënten die last hebben van een te vette hoofdhuid. Het sap van de zuurkool wakkert het metabolisme aan.

Zuurkool van witte kool is kalkrijk en rauw gegeten is het een prima geneesmiddel. Door zuurkool te koken wordt een belangrijk deel van de vitamine C vernietigd, dus kan je ze maar beter rauw eten, of toch voor een groot deel.

De melkzure fermenten ontsmetten het spijsverteringskanaal en verdrijven wormen. Zuurkool is een preventief middel tegen ouderdomsverschijnselen en helpt om oerge­zond te worden.

Grootmoeders tip van Winiefred Je moet dagelijks zuurkool eten als het tandvlees snel bloedt, de tanden los gaan zitten, telkens zweertjes en blaasjes in de mond komen en tegelijk zwelling bij de gewrichten ontstaat, als de huid vlug bloedt, en als je zwak en vermoeid bent. Zuurkool geneest maagzweer, littekens van de darmslijmvliezen, bedaart keelontsteking is goed tegen gezwollen knieën en hoofdpijn. Zelfs het zwakke kind herpakt.

Praktisch Zuurkool is rauw lichter verteerbaar en beter dan gekookt. Eet je toch liever warm gekookte zuurkool, dan kan je de kwaliteit en de smaak verbeteren door er fijngesneden rauwe zuurkool aan toe te voegen. Het wordt dan ook lichter verteerbaar. Het kalkge­halte kan je verhogen door er verpulverde eierschalen aan toe te voegen: 1/2 eetl. per kg zuurkool. Gesneden rauwe zuurkool heeft uitstekende kwaliteiten: de gisting vormt melkzure kalk, die goed opneem baar is. Zuurkool die in zout wordt bewaard, behoudt haar vitamines. Dit is een uitzondering in vergelijking met alle andere groenten.

Winiefred weet raad In de winter moet je elke maaltijd beginnen met zuurkool soep dan krijgen winterkwaaltjes geen kans!  

KLIK HIER voor recepten met zuurkool

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen