MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koolrabi

2409 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Koolrabi

67.png

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea var. gongylodes

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

Noord-Europa

Algemeen

Informatie over groenten zoek je niet op in Van Dale, maar als je toch het woord nakijkt merk je dat zelfs Van Dale niet onfeilbaar is. Naast koolrabi staat er namelijk foutief : koolraap. Koolrabi is geen raap maar een koolsoort waarvan de stengel boven de grond verdikt en opzwelt tot een knol. Het geeft de plant een wat vreemd uiterlijk alsof het een vreemd ruimteschip is. Nog een verschil met koolraap is dat van koolrabi de bladeren wel eetbaar zijn.

Al bij als is het een groente die verdient om meer geteeld te worden omdat ze niet alleen heel voedzaam is maar ook zeer lekker. Het is een tweejarige plant die als eenjarige wordt geteeld. In haar Groentekookboek schrijft Jane Grigson over koolrabi: 'Er zijn betere groenten dan koolrabi. En slechtere. Ik denk dan vooral aan de grote rapen in de winter en koolraap; zonder twijfel is koolrabi een betere keuze dan die nare twee knollen' De groente stamt af van wilde kool en werd in de 15de eeuw in Noord-Europa aangetroffen maar moet al veel langer bekend zijn geweest want Plinius de Oudere beschreef reeds een soortgelijke groente in het begin van onze jaartelling. Er zijn een aantal hybriden ontwikkeld maar de koolrabi kan voornamelijk in twee groepen worden ingedeeld: de witte of groene en de blauwvioletkleurige rassen. De knollen kunnen zowel rauw als gekookt of gefrituurd gegeten worden en hebben een smaak die dicht aanleunt bij deze van bloemkolen en raapjes. Rauw gegeten (fijn geraspt in salades)doet hij nog het meest aan radijsjes denken. 

Je kan de koolrabi in blokjes snijden en bereiden als bloemkool of knolselder. Koken of stomen en met wat peper en zout of wat mascarpone smaakt hij heel lekker. In recepten kan je rapen of knolselder vervangen door koolrabi.

Teelt

Een interessante teelt voor de echte groente-liefhebber. De meest toegepaste is de herfstteelt. De plant heeft behoefte aan warmte en vraagt een minimumtemperatuur van 15°C om te zaaien. Zaai in maart/april binnenshuis voor in perspotjes en plant dan uit in volle grond in april/mei. Zet de planten 25-30cm uit elkaar. Bij te lage temperaturen kunnen de planten doorschieten daarom kan je best in juni tot midden juli ter plaatse zaaien. Zaai elke 5cm een zaadje en dun dan uit. In september en oktober kan je dan oogsten. Vermijd zure gronden en zorg vooral voor een goed vochthoudende grond die voldoende rijk is aan voedingsstoffen. De plant heeft maar een klein wortelgestel en moet daarom vooral in droge periodes voorzien worden van voldoende vocht. In de periode voor de oogst van de knollen moet men echter voorzichtig zijn om teveel water te geven want dit zou barsten/scheuren in de knollen kunnen veroorzaken. Hou de grond ook onkruidvrij en zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigd door te dicht bij de knollen te schoffelen. Belangrijk bij deze teelt is ook de teeltafwisseling om ziektes zoals knolziekte te voorkomen.

Goede buren: rode biet, spinazie, aardbei, prei                    erwten, radijs Geen goede buren: venkel, sperziebonen, tomaat

Ziektes

Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen. *Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen. *Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen te planten. *Slakken

Rassen

Diverse (Somers)

Bewaren

Laat de knollen niet te dik worden, jonge koolrabi is het lekkerst, te oud krijgen ze een ietwat bittere smaak. Oogst als de knollen de grootte van een flinke tennisbal hebben. Bij tee late oogst neemt de kans op vezeligheid toe. Rassen die 'reuze' -knollen voortbrengen worden uiteraard groter geoogst. De knollen worden boven de grond afgesneden. Bij aankoop moet je ervoor zorgen dat de knollen stevig aanvoelen en nog frisse blaadjes dragen. Bewaar de koolrabi maximaal een week in de koelkast bewaren. Niet invrizen omdat de structuur en de kleur daardoor slechter worden.  

Recepten

Recepten met koolrabi

 Winiefred over koolrabi

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen