MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koolrabi - Teeltinfo

1044 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Koolrabi is een opmerkelijk lid van de erg gevarieerde koolfamilie. Verwar deze plant niet met koolraap. Bij koolrabi zit het oogstbare deel boven de grond, in tegenstelling tot de koolraap. De bovengrondse knol die groen, wit of paars kan zijn, ontstaat door verdikking van de hoofdstengel. De bladeren staan rechtop het centrale deel van de verdikking.

Zaaien

Vanaf april kan je onder glas voorzaaien door 2 tot 4 zaden in een potje te leggen. Na opkomst de sterkste planten overhouden. Vanaf mei kan je rechtstreeks in volle grond ter plaatse zaaien. Jonge planten uitplanten in rijen die 25-30cm uit elkaar liggen. Hou ook een onderlinge afstand van 30-40cm tussen de planten. Niet te diep uitplanten.

Standplaats

Zonnige standplaats op een vruchtbare bodem. Het perceel onkruidvrij houden en regelmatig water geven. Koolrabi heeft een klein wortelgestel waardoor gemakkelijk vochttekort ontstaat.

Goede buren: erwten, rode biet, selder, sla, andijvie, spinazie, tuinbonen, ui, prei

Slechte buren: aardappel, aardbei, knoflook, knolvenkel, tomaten

Goed om weten

  • Oogst de knollen jong want bij oudere exemplaren is er meer kans op 'vezeligheid'.
  • De nieuwste soorten blijven lang mals, ook bij een late oogst.
  • Jonge koolrabi's zijn mals en lekker om rauw te eten of kort te koken. Volgens Jamie Oliver kan je ze niet enkel rauw eten maar kan je ze ook op dezelfde manier bereiden als aardappel. Je kunt ze voorkoken en met rozemarijn, olie en fijngestampte knoflook roosteren, of je kunt ze koken en pureren met een scheutje olie of room. (Bron: Thuis bij Jamie)
  • Koolrabi bevat antioxidanten die nuttig kunnen zijn in de strijd tegen kanker. Uit onderzoek is ook gebleken dat koolrabi stoffen bevat die nodig zijn voor de aanmaak van bot, zoals kalk, ijzer en fosfor, naast aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en C.
  • Energie: 24 kcal/ 100 gram Vezel: 2g/ 100 gram IJzer: 1 mg/100 gram Vitamine c : 50 mg/ 100 gram
  • Koolrabi is vooral in Duitsland zeer geliefd en populair.
     


Meer info

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen