Koper in de tuinvijver
Koper is een sporenelement en vormt als zodanig een belangrijk bestanddeel van de voeding van veel levende wezens. Het is onder andere noodzakelijk voor de vorming van verschillende levensnoodzakelijke enzymen. Zoals de naam »sporenelement« echter al zegt, is koper slechts in minuscule sporen gezond. In hogere concentraties is het daarentegen schadelijk voor talrijke levende wezens in de vijver.
Een gezonde concentratie aan koper wordt al snel overschreden door invloeden van buitenaf, zoals koperen leidingen of meststoffen. Vooral bij zacht water kan een concentratie van 0,03 mg/l al schade berokken aan gevoelige levende wezens. Mocht er bij u alleen maar koperhoudend vulwater beschikbaar zijn, is het gebruik van Phosless filterkolommen aan te bevelen. Deze binden namelijk niet alleen de voedingsstof voor algen fosfaat, maar ook zware metalen zoals koper, lood of zink. Door het filtergranulaat regelmatig te vervangen kunnen deze schadelijke stoffen dan definitief aan de waterkringloop worden onttrokken.
Koper wordt vaak als bijzonder gevaarlijk gezien, omdat het een element is dat niet meer splijtbaar is en dus ook niet afgebroken kan worden, maar op de lange duur in het sediment terechtkomt. Door lage pH-waarden en een geringe waterhardheid kan het koper dat zich in het sediment bevindt, ineens vrijkomen en in het ergste geval een plotselinge vissterfte veroorzaken. Het gebruik van koperhoudende onderhoudsmiddelen voor de vijver is vanwege de genoemde eigenschappen felomstreden. Bovendien moeten algiciden op basis van koper met de aangegeven dosering onvermijdelijk de kritieke concentratie voor ongewenste algen overschrijden, om het gewenste effect te bereiken.
De volgende waarden beschrijven hoe giftig koper voor waterorganismen is en zijn afkomstig uit het handboek Aquariumwater van Hanns-J. Krause (6de druk 2007):
[…]Beschadiging is te verwachten vanaf 0,03 mg/l bij algen, vooral blauwalgen en bacteriën (filterbacteriën!) 0,08 mg/l bij hogere waterplanten 0,10 mg/l bij vissen
Dit maakt duidelijk dat de kritieke grens voor algen in hetzelfde concentratiebereik ligt als dat van nuttige micro-organismen. Zelfs vissen worden volgens Krause door het onvoorspelbaar vrijkomen van koper door schommelingen in de pH-waarde en waterhardheid reeds bij gering gebruik bedreigd. Als een behandeling met koperhoudende algiciden doorgevoerd wordt, dreigt ook de gevoelige filterbiologie schade op te lopen. Daardoor is de afbraak van schadelijke stoffen dan niet meer gegarandeerd en een ammonium- of nitrietvergiftiging bij de vissen kan het gevolg zijn.
OASE voelt zich verantwoordelijk voor de natuur en ziet er vanwege de omstreden bijwerkingen daarom bij alle producten voor het wateronderhoud van af om koper toe te voegen. Vanzelfsprekend omvat het assortiment ook geen apparaten die koperionen aan het vijverwater afgeven.
Mocht er bij u alleen maar koperhoudend vulwater beschikbaar zijn, is het gebruik van de OASE Phosless filterkolommen aan te bevelen. Deze binden namelijk niet alleen de voedingsstof voor algen fosfaat, maar ook zware metalen zoals koper, lood of zink. Door het filtergranulaat regelmatig te vervangen kunnen deze schadelijke stoffen dan definitief aan de waterkringloop worden onttrokken. PhosLess is nu ook in een handige filterzak als navulbare verpakking verkrijgbaar!
TIP De OASE Phosless zuilen kun je tijdens de winter inzetten om zo reeds algengroei in het nieuwe seizoen te voorkomen omdat ze overtollige fosfaten verwijderen.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen