MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koriander

1246 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Koriander

Ga bij je beoordeling van dit kruid niet af op de slechte geur van de bloeiende plant. Eens de rijpe zaadjes immers gedroogd zijn is het exotisch aroma niet te versmaden. Koriander maakt niet alleen een belangrijk deel uit van kerrie, bovendien geeft het smaak aan de meest uiteenlopende gerechten zoals gebak, marinades, gestoofde groenten en nog zoveel meer. Bovendien wekt het de eetlust op en doet het achteraf alles vlotter verteren. Een medicinaal voordeel dat handig meegenomen is.

Namen noemen

De bloemen van koriander, een kruid dat men geleerd ook Coriandrum sativum noemt, staan als een echte paraplu op de bloemsteel. Net als heel wat andere aromatische kruiden uit Winiefreds Kruidenboeket, behoort ook dit kruid tot de familie van de schermbloemigen of Umbelliferae. De schermbloem van koriander is wel mooi maar ruikt rechtuit slecht: een echte wandluisgeur, en naar verluid is dit niet echt het meest aangename parfum. Coriandrum zou trouwens van het Griekse woord koris afstammen, wat luis betekent. Gelukkig heeft het rijpe korianderzaad wel een zeer heerlijk aroma en een kruidige smaak waar je heel wat mee kan aanvangen in de keuken. Koriander is een zeer 'oud' kruid. Aangezien de zaadjes zelf werden teruggevonden in oude koningsgraven kan men er van uitgaan dat het gebruik teruggaat tot het oude Egypte. Met de tijd zijn er tal van streeknamen ontstaan zoals duizelzaadje, colander, snies, colejande, koliander en wantsendille.

Gezond met koriander

Bij koriander is het 'm vooral om de zaden te doen, ook in de volksgeneeskunde trouwens. De zaadjes hebben een positief effect op het spijsverteringsstelsel. Ze werken krampstillend, gasverdrijvend en wekken de eetlust op. Drink bij maagpijn, darmkolieken of oprispingen korianderthee die je maakt van 1 kilo gekneusde zaden per kopje water. Laat 10 minuten trekken en zeef. Een alternatief: 1 à 2 druppels korianderessence in een kopje warme melk. Je kan ook gewoon op de zaadjes kauwen. Dit is trouwens ook een goede tip voor wie met een slechte adem te kampen heeft. Koriander kan, eventueel in combinatie met anijs en melisse, inwendig ook nog worden aangewend bij reuma en spierpijnen. De zaden hebben bovendien een licht rustgevend effect en kunnen eveneens bij migraine helpen. Bij moeders die borstvoeding geven, bevordert het de melkafscheiding.

Ook toch nog even vermelden dat de zoete, kruidige en ietswat muskusachtige geur van de etherische olie van korianderzaadjes door aromatherapeuten geapprecieerd wordt. Enkele druppels in de verdamper geven een warm en kalmerend gevoel. Aan te raden bij angst, stress en nervositeit. Verdund met basisolie kan je er ook pijnlijke spieren mee masseren.

Winiefred weet raad

  • KOOPLUST INTOMEN

Moeilijkheden om de hand op de knip te houden? Drink dan een kopje korianderthee alvorens je gaat winkelen. Koriander is immers een besparingskruid dat de kooplust intoomt.

Beestig goed

Korianderzaadjes vormen een onschuldig lokmiddel in de sportvisserij

Volksweetjes

Aan koriander werden in het verre Oosten magische krachten toegeschreven. Wie voldoende van de bladeren at zou zelfs eeuwig leven. Ook voor de Joden was dit een belangrijk kruid; ze aten het bij hun paaslam. Deze symboliek staat in schril contrast met het feit dat koriander door de Grieken wel eens in berband werd gebracht met dronkenschap. Grote hoeveelheden van zowel de groene bladeren als de korianderzaadjes zijn inderdaad licht bedwelmend en roesverwekkend, net zoals alcohol.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen