MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koriander - Teeltinfo

1669 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Koriander Coriandrum sativum


Koriander is een geurige plant uit de Schermbloemenfamilie (Umbelliferae). Het is één van de oudst bekende kruiden. Er zijn vermeldingen over dit kruid in de bijbel en ook op Egyptische grafmonumenten. De zaden worden gedroogd en al dan niet gemalen als specerij gebruikt. Ze worden vooral gebruikt bij lams- en varkensvlees, marinades, worsten en vleespasteien. Maar ook aan gebak, ontbijt- en kruidenkoek en likeur worden ze toegevoegd.

De verse bladjes worden gebruikt in allerlei (vooral Portugese en Indiase) gerechten.  Zaaien in volle grond en uitdunnen op 25x25 cm. Eénjarig. Gemakkelijke teelt op een zonnige plaats. Gedijt in potten en bakken. Hoogte: 30-60cm.

koriander.png

Zaaien Zaaien in april/mei in volle grond in ondiepe rijen die ongeveer 30 cm uit elkaar liggen. Na opkomst de plantjes uitdunnen zodat ze 15 cm uit elkaar staan.

Standplaats Een zonnige plaats. Groeit in de meeste grondsoorten, met een lichte voorkeur voor een kalkhoudende grond. Hou de grond vochtig maar vooral niet te nat. Kan ook in potten geteeld worden.

Goed om weten

-koriander vormt twee soorten bladeren: de onderste zijn drielobbig, de bovenste fijngeveerd en varenachtig. -van juni tot juli/augustus verschijnen de eindstandige schermen van witroze bloemen. Daarna vormen zich de kogelvormige, ronde zaden. -het is een plant die een vrij lange dunne wortel vormt, daarom is het moeilijk om jonge plantjes (uitdunnen) te verplanten. -snij de vruchtjes tijdig af om ze verder te laten drogen want de plant zaait zich makkelijk uit. -de naam koriander is afgeleid van het Griekse 'koris' wat wandluis betekent. -een knoflookadem kan je bestrijden door op koriander te kauwen. -verse korianderblaadjes worden vooral gebruikt in de Indische en Aziatische keuken. -koriander lijkt op peterselie -dit kruid helpt bij stoornissen in het maag- en darmkanaal, het heeft een kalmerende werking (zenuwen) en verhelpt winderigheid. -bewaar korianderzaden luchtdicht verpakt en op een koele en donkere plek. Het aroma blijft ongeveer één jaar behouden. -gemalen koriander verliest sneller zijn aroma en smaak. -ook de wortel wordt gebruikt en aan curry toegevoegd. -de etherische olie uit de zaden wordt gebruikt in de parfumindustrie, wierook en wordt ook aan massageolie en tandpasta toegevoegd.

Dit is wat Dodoens over koriander neerschreef: 'Tsaet is heel ront, inwendich hol, van eenen liefelijcken reuck alst drooghe es'

TIP!! gooi wat korianderzaadjes op de barbecue voor een heerlijk aroma.

koriander.jpg
 

KOREANDER

MEER INFO

 

RECEPTEN

MEER INFO

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen