MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kruiden in de tuin

556 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kruiden verdienen een plaatsje in de tuin, en niet alleen in de kruiden- of moestuin. Hun prachtige blad en fraaie bloemen veelal wit, roze of paarsmaken ze ook heel geschikt als borderplant. Salie en lavendel liggen het meest voor de hand, maar eigenlijk kun je alle kruiden met vaste planten combineren. Krulpeterselie en bieslook zijn bijvoorbeeld ook heel decoratief.  

 

Van haag tot hanging basket ... Kruidenplanten voelen zich prima thuis in de bloemborder en in potten. Zelfs een hanging basket behoort tot de mogelijkheden. Leef je uit met kruiden! 

 

Haag met geur

Veel houtachtige kruiden lenen zich voor het kweken van een lage haag, zoals rozemarijn, lavendel, tijm en salie. Prachtig in een formele tuin, maar ook heel mooi als omlijsting van de borders in de moes- of kruidentuin. Onverwachte geursensaties –als je erlangs loopt–zijn het resultaat. Van tijm en rozemarijn bestaat ook een kruipende versie. Deze is heel geschikt als bodembedekker. Kruiptijm kun je zelfs tussen de tegels laten groeien. Als je er overheen loopt, komt de kruidige geur vrij.  

Fladderfeest

Wie graag vlinders en bijen in de tuin ziet rondfladderen, kan niet om kruiden heen. Deze levendige beestjes zijn dol op de bloemen van onder andere bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, lavendel, munt, marjolein, oregano en wijnruit. Tijm is misschien wel de meest geliefde plant bij bijen. Die zou je alleen al om die reden een plekje in de border geven.  

Zonaanbidders

De meeste kruidenplanten houden van een zonnig plekje en doorlatende grond, maar er zijn ook kruidensoorten die in de (half)schaduw gedijen.  

Kruidenverzameling

Kruiden hoeven niet per se in de volle grond te staan. Ze gedijen ook goed in potten of bakken. Een verzameling potten of een hanging basket vlak bij de keukendeur maakt het makkelijk om snel even wat kruiden voor het eten te plukken. Zelfs een balkon of dakterras is op die manier om te toveren in een minikruidentuin. Een aandachtspunt is de watervoorziening: zet de kruidenplanten in zo groot mogelijke potten en geef ze regelmatig water.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen