MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kruiden op het balkon ruiken en smaken lekker

2417 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kruiden op het balkon of terras zijn niet alleen mooi, ze ruiken verleidelijk, kunnen vlinders en bijen lokken én zijn in de keuken en de linnenkast te gebruiken.

balkonterras

Neem bijvoorbeeld tijm en rozemarijn. Deze geurige struikjes trekken de aandacht van ogen en neus in terracotta potten op het terras. Zet ze op een mooie plek op het terras of binnen handbereik naast de keukendeur. Tijm en rozemarijn zijn allebei wintergroene heestertjes, waarvan de blaadjes heerlijk smaken in vlees-, kaas- en eiergerechten. Rozemarijn heeft kleine leerachtige blaadjes, die van onder grijs viltig zijn en bloeit met blauwe, witte of roze bloemetjes. De blaadjes worden niet alleen voor het eten gebruikt. De olie uit de blaadjes wordt zowel in- als uitwendig gebruikt in de geneeskunde, in cosmetica, als ontsmettingsmiddel of lekker luchtje in de huishouding en in de aromatherapie.

TIJM
Tijm is net zo’n duizendpoot. Er zijn een paar honderd verschillende tijmvarianten die verschillen in hoogte, bladkleur en geur. De echte tijm heeft grijsgroene blaadjes en licht lilaroze bloemetjes. Citroentijm is lager en breder, heeft goudbonte blaadjes en ruikt zoals de naam al zegt, naar citroen. Wilde tijm of kruiptijm heeft kruipende steeltjes. Tijm trekt bovendien vlinders aan en is een goede drachtplant voor bijen. Ook wilde marjolein (Origanum vulgare) en salie, die net als rozemarijn en tijm bij de familie van de liploemigen horen, doen het leuk in een pot op het terras.

KRUIDEN BEWAREN
Verse kruiden zijn het lekkerst. Kruiden van eigen teelt, kun je ook drogen om later te gebruiken. Pluk het kruid, maak er een bosje van en hang dit ondersteboven op. Of spreid de kruiden zo goed mogelijk uit op kranten of keukenrolpapier en laat ze drogen. Droog de kruiden in een donkere, warme en goed geventileerde ruimte. Hoe sneller het kruid droogt, hoe beter kleur en smaak bewaard blijven. Teveel verwarmen door drogen in de zon of temperaturen boven de 30 graden, is niet goed. Dan verdampen de geurstoffen teveel. Rits de blaadjes als het kruid droog is van de steel. Bewaar de gedroogde kruiden in potten die hermetisch afgesloten kunnen worden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen