Kruiden: smaakmakers in de tuin
Al eeuwenlang maakt men gebruik van deze planten en werden ze gewaardeerd om hun geneeskrachtige, cosmetische en culinaire toepassingen. Door de moderne chemische geneesmiddelen en bewaarmethodes, zijn ze een tijd uit de belangstelling verdwenen, maar nu zijn ze weer helemaal terug en hebben langzaam maar zeker opnieuw de weg naar de tuin teruggevonden en er hun plaats opgeëist.
De hernieuwde aandacht voor gezondheid (natuurlijke geneeswijzen) en milieu en het gebruik van verse ingrediënten in de keuken zullen zeker hun steentje hebben bijgedragen in deze revival.
Kruiden hebben dan ook alles mee: het zijn vaak mooie sierplanten die voor geur en kleur zorgen, en daarenboven zijn ze ideaal voor beginnende tuiniers. Zelfs mensen zonder groene vingers vinden in deze planten een bondgenoot omdat ze weinig eisen stellen en eenvoudig te kweken zijn. Je hoeft niet over een grote tuin te beschikken of een aparte kruidentuin want veel soorten doen het goed in potten en bakken op het terras. Stuk voor stuk zijn het decoratieve planten die smaak geven aan je gerechten en in de zomer versgeplukt kunnen gebruikt worden bij een barbecue. Ze brengen als het ware het zonnige zuiden op je bord en zorgen voor een echte vakantiestemming.
Kruiden in de border of als sierplant.
We kennen (en gebruiken) allemaal wel Lavendel, Rozemarijn, Salvia, Laurier, Santolina… voor gebruik in de siertuin of in potten op het terras, maar in het assortiment kruiden zitten ook mooie en betrouwbare soorten die geschikt zijn voor toepassing in de border. Het zijn vooral soorten die het moeten hebben van hun mooie of aparte bloeiwijze. Ze zien er niet alleen mooi uit maar vaak geuren ze ook nog lekker.
Kruiden voor de keuken die het goed doen in potten: Basilicum, bieslook, citroenmelisse, dragon, hysop, laurier, lavendel, muntsoorten, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, tijm
Aloysia triphylla
Borago officinalis
Enkele aanraders:
- Citroenverbena (Aloysia triphylla) : één van de meest aromatische planten. In de vroege avonduren is zijn uitgesproken citrusgeur het sterkst. Jammer genoeg is hij in ons klimaat niet winterhard en kun je hem daarom best in potten planten.
- Dropplant (Agastache foeniculum): hij smaakt naar anijs en heeft een geur die aan drop doet denken (vandaar ook de Nederlandse naam). Geef hem een zonnige plek in de border. Hij bloeit over een lange periode in de zomer en heeft een mooi wintersilhouet. Geeft een wilde, natuurlijke uitstraling aan de tuin.
- Scharlei of muskaatsalie (Salvia sclarea): deze decoratieve tweejarige plant is nauw verwant aan salie. Over de geur van deze plant, die aan citroenmelisse doet denken, zijn de meningen verdeeld. In ieder geval is het een plant die uitbundig bloeit met bleeklila bloemen en opvallende lilaroze schutbladen.
- Steentijm (Calamintha nepeta ssp. Nepeta): van deze plant die overheerlijk naar pepermunt ruikt, kun je moeilijk afblijven. Geef hem een zonnige plek in de tuin en je wordt beloond met een overvloed aan kleine bleekblauwe bloempjes.
- Pimpernel (Sanguisorba): de bloeiwijze met lange aren geeft deze plant een aparte look. Plant hem in groepen aan op een zonnige plaats en liefst in vrij vochtige grond, bijvoorbeeld bij een vijver.
- Komkommerkruid (Borago officinalis): een must voor al wie van hemelsblauwe stervormige bloemen houdt. Het is een éénjarige plant die zich makkelijk uitzaait. Zowel de bloemen als de bladeren kunnen in de keuken gebruikt worden. De bloempjes worden soms ingevroren in ijsblokjes en worden gebruikt als versiering in allerlei drankjes.
- Koriander (Coriandrum sativum): koriander doet denken aan grootbladige peterselie. Zowel het blad als de zaden worden gebruikt in de keuken. Het zaad is een belangrijk ingrediënt van kerriepoeder. Het is een éénjarige die zich makkelijk uitzaait met kleine schermen van witte tot lichtpaarse bloemen.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen