MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Laat ons je behagen

728 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Laat ons je beHagen


Met het lengen der dagen beginnen velen te popelen om de tuin eens flink onder handen te nemen. Dat zal nodig zijn : mos in het gazon, bladeren samenvegen, bijknippen en snoeien : allemaal puntjes die aandacht vragen. Ook merken we dat de haag hier en daar een gat vertoont, of bruin wordt, soms in plekken, soms van onderaan. Het is een feit dat door de zachte wintertemperaturen er nog beestjes actief zijn en zuigen van de suikerrijke plantensappen.

clip_image001(656).jpg

Soms is het nodig van je hart een steen te maken en die ouwerwetse rosse haag eruit te gooien. Zeker als het een schubconifeer is zoals cypressen of thuya’s : deze hebben een slecht regenererend vermogen, en staan op het menu van luizen en spint. Wie voor duurzaamheid kiest, neemt beter de venijnboom of taxus baccata. Deze traaggroeier is werkelijk onderhoudsarm, en laat zich goed verjongen. Maar ook de portugese laurierkers of prunus lusitanica is een aanrader : verdraagt beter kalk en vorst dan de paplaurier en behoeft minder snoei. En wie liever eens iets nieuws probeert, doet het met Viburnum tinus, de wintergroene sneeuwbal of zelfs de steeneik, Quercus ilex. Evenals de beuk leent deze boom zich immers uitstekend om als haag geknipt door het leven te gaan. Of hou je het liever bij de goeie oude liguster ? Deze haagplant is nog steeds de keuze van velen… zou het voor de bloemen zijn ? Wie er meer van wil weten is welkom op onze voordracht ‘Hagen aan de kust’ op zaterdag 18 maart om 10 uur op de kwekerij. Nadien is er een korte wandeling in de kniptuin. Welkom !


Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) februari 2006 Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen