MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Laatbloeiende vaste planten brengen kleuren als edelstenen in de tuin

20334 x gelezen
Ineke v. door Ineke van Kesteren • Donderdag 28 September 2023 Volg Ineke v.

Het meest opvallende in de herfst is dat de inmiddels geel en rood verkleurde bladeren van de bomen vallen. Gevoelsmatig is dit het seintje dat het tuinseizoen lijkt te zijn afgelopen. Schijn bedriegt, want wist je dat laatbloeiende vaste planten in deze tijd van het jaar prachtig gekleurde bloemen hebben? Met tinten als die van edelstenen zoals saffierblauw, amethystpaars en diep robijnrood schitteren ze tussen het smaragdgroene blad.

Genieten van laatbloeiende vaste planten
Wanneer de meeste vaste planten inmiddels zijn uitgebloeid, is het nog steeds genieten in de tuin. Dat komt door de laatbloeiende vaste planten. We worden aangetrokken tot de tinten van edelstenen doordat deze vol en sprankelend zijn. Saffierblauw zijn de bloemen van de salie (Salvia uliginosa). De lipbloemen zitten bovenaan lange stelen en zijn tot in november te bewonderen. Intens rozerood bloeit de bijzondere salie (Salvia involucrata ‘Bethelii’) en herfstaster Aster ‘Jenny’. De monnikskap (Aconitum carmichaelii ‘Barker’s Variety’) bloeit opvallend blauw net als de mooie gentiaan (Gentiana makinoi). Al deze edelsteenkleuren komen prachtig uit tussen herfstbladeren en siergrassen.


Tips & tricks laatbloeiende vaste planten
Het najaar is het perfecte moment om de laatbloeiende vaste planten in de tuin te planten. Lees de tips en tricks over het planten en verzorgen.

 1. Kies vaste planten met de mooiste edelsteen kleuren
 2. Kijk op het etiket welke standplaats de vaste plant nodig heeft.
 3. Maak een ruim plantgat.
 4. Haal de kluit uit de pot en maak voorzichtig de wortels een beetje los. Zet de kluit in het plantgat en vul de rest aan met de uitgegraven aarde. Druk de aarde aan.
 5. Geef daarna lekker wat water.
 6. Knip in het voorjaar alle dode stengels vlak boven de grond af, vanuit de wortels komen weer nieuwe scheuten die hetzelfde jaar al zullen bloeien.
   


 

Wist je dat…

 • Er veel soorten vaste planten zijn die het prima doen in een pot?
 • Het heel handig is om met de vaste plant nog in het plastic potje door de tuin te lopen en de mooiste plek te vinden?
 • Vaste planten elk jaar vanzelf weer opkomen?
 • Laatbloeiende vaste planten gecombineerd kunnen worden? Plant bijvoorbeeld de felroze Salvia involucrata naast vetkruid (Sedum), of zuiver witte herfstanemonen (Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’) met vetkruid (Sedum) voor een heester met herfstkleur.
 • Laatbloeiende vaste planten prima combineren met bloembollen? Plant blauwe oosterse anemonen tussen de vaste planten. Wanneer deze uitgebloeid zijn kun je heerlijk verder genieten van de laatbloeiende vaste planten.

 


 


 

Lees verder op Perennial Power »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen