MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Labboon

3115 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 clip_image001(11).jpg

Wetenschappelijke naam

Vicia faba

Familie

Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)

Indeling

Peulgewassen

Herkomst

(waarschijnlijk) buurt van de Kaspische zee

Algemeen

De tuinboon is een winterharde, eenjarige hoge plant met vierkante stengels en mooie witte bloemen (met een bruinrode vlek), waaruit later de lange peulen met eetbare zaden ontstaan. Botanisch gezien behoort deze 'oerboon' tot de wikkefamilie.  Tuinboon behoort tot de oudste cultuurgewassen die reeds zo'n 4000 jaar geleden ondermeer reeds in het oude Egypte werd verbouwd. Het is ook één van de eerste lentegroenten, vanaf half mei worden ze zowat aangeboden in de groentewinkels. Vooral in het zuiden van Italië werd de tuinboon volop geteeld en stond ze er bekend als 'la carne del povero' of het vlees van de arme. Ze bevatten een hoog gehalte aan belangrijke eiwitten (legumine en albumine).

Goed om weten: Middelgrote en grote tuinbonen moeten worden gedopt, dit is een werkje waarvoor je best rubberen handschoenen aantrekt want anders worden je vingers en handen zwart van het sap van de peulen.

Voordat Columbus met allerlei andere, moderne bonen uit De Nieuwe Wereld terugkwam, was de tuinboon een belangrijke voedingsbron omdat ze rijk was aan proteïnen.

Onderzoek loopt naar de gunstige invloed die tuin- bonen zouden hebben op de ziekte van Parkinson

Teelt

Tuinbonen kiemen goed in koude periodes (minimale kiemtemperatuur = 5°C) daarom kunnen ze reeds vroeg in het jaar gezaaid worden. Vanaf half februari kan er worden voorgezaaid onder koud glas, eventueel in potjes door twee à drie zaden per potje te leggen. In maart kan er dan worden uitgeplant in volle grond. Plant in rijen die 50-60cm uit elkaar liggen en zet de planten onderling 10-15cm uit elkaar.

Tuinbonen stellen geen bijzondere eisen aan de bodem en groeien in elke tuingrond. Voldoende vocht wordt wel op prijs gesteld. De grote zaden worden best voorgeweekt. Ze worden 5-10cm diep geplant.

Om de oogst te bespoedigen en aantasting van zwarte luizen te voorkomen de koppen uitnijpen op 6 à 8 trossen.

Tussen de rijen kunnen koolsoorten worden geplant. (Net  zoals andere peulvruchtgewassen hebben de wortels van tuinbonen het vermogen om de stikstof uit de atmosfeer via de stikstofbindende bacteriën, aan de grond af te staan).

Ziektes

Zwarte bonenluis en spint kunnen voor problemen zorgen. 

Opletten voor muizen en vogels die de zaden stelen.

Rassen

Labboon- vroege witkiem (Somers)

Bewaren

Vers geplukte tuinbonen kunnen slechts enkele dagen op een koele plaats bewaard worden. Om de bonen in te vriezen, blancheer je ze enkele minuten in kokend water, gooi ze dan direct in ijskoud water, laat ze uitlekken en doe ze droog in zakjes.

Bij aankoop moeten tuinbonen een frisgroene kleur hebben, zonder beschadigde plekken en niet uitgedroogd.

Recepten

Recepten met tuinbonen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen