MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lantana camara - Wisselbloem

27168 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

lantana camara

Naam

 Lantana camara

Nederlandse naam

 Wisselbloem, verkleurbloem, bourbontjes

Familie

 Verbenaceae

Herkomst

 Tropisch Amerika, Australië en Afrika

Standplaats

 De plant verdraagt geen nachtvorst. Vanaf mei kan de lantana op een zonnige plaats buiten worden gezet. Plaats de plant in potten met humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. Tijdens de bloeiperiode regelmatig wat voedsel geven. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald en overwinterd op een lichte plaats bij een temperatuur van 10°C. Bij overwintering in een donkere ruimte zal het  blad afvallen. De ruimte regelmatig luchten om aantasting van insecten en ziektes te voorkomen.  

Bloei

 De plant bloeit rijkelijk met buisbloemen die verkleuren (vandaar de Nederlandse naam). Om de bloei te verlengen snoeit u best de uitgebloeide bloemen weg. Na de bloei verschijnen giftige bessen. De bloemen trekken volop vlinders aan.

Algemene kenmerken

 Lantana is een makkelijke terrasplant. Van nature is het een min of meer doornige struik die een hoogte van 2 kan bereiken. Twijgen en bladeren zijn behaard. Vermeerderen kan eenvoudig door het nemen van  stekken. Een oudere struik verjongen kan door de plant heel diep terug te snoeien, snoeien wordt goed verdragen. Lantana bloeit op éénjarig hout. Planten die op stam verkocht worden kunnen in vorm gehouden worden door de langste takken in te korten. Van nature groeit de plant als struik. Om de planten compact te houden is snoeien nodig. U kan de langste en zwaarste takken tot ongeveer de helft terugsnoeien. Snoeien gebeurt best in februari/ maart.

Verzorging

Tijdens de bloei moet de plant regelmatig waterkrijgen. De grond mag nooit droog worden. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen. In de winter kan de plant redelijk droog worden gehouden

Soorten

 Lantana camara hybriden, Lantana montevidensis

 

Algemene tips voor planten in potten:

  • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
  • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
  • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
  • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
  • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
  • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
  • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
  • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn.

 

lantanacamara hybrid

lantana

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen