MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Laurier: Plant met een verhaal

601 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Laurier in een grote pot of kuip geeft het terras een statige aanblik. De vormgeknipte boompjes stralen terecht iets bijzonders uit. De historie van de laurier is fameus en de bladeren worden over de hele wereld gebruikt als keukenkruid.

Van nature is de laurier een kegelvormige groenblijvende boom. Hij is in allerlei geknipte vormen te koop van bolletje tot kegel, met of zonder stammetje. Het vormknippen gebeurt in het voorjaar. Deze boompjes met donkergroen glanzende bladeren scheppen een voorname tuinsfeer.

Bij de laurier gaat het nu eens niet om de geur van de bloem, maar om het heerlijk geurende blad. De ovale, leerachtige bladeren worden gebruikt in vleesgerechten, groenteschotels, stoofpotten, soepen, sauzen en zoete gerechten zoals custard en zoete sauzen. Verse bladeren zijn pittiger en sterker van smaak dan de gedroogde bladeren.

laurier

Bliksem

Laurierbladeren worden ook geassocieerd met overwinning en eer. In het oude Griekenland en Rome droegen overwinnaars en keizers een lauwerkrans van gevlochten lauriertakken. De krans gaf volgens de overlevering bescherming tegen bliksem, hekserij en andere duistere praktijken.

Overwinteren

In de landen rondom de Middellandse Zee kan de laurier goed buiten overwinteren. De laurier kan op een beschutte plaats wel een paar graden vorst verdragen. Daalt de temperatuur onder de –5 C dan is het zaak om de laurier binnen te halen en op een lichte, koele plaats te zetten. Zodra de vorstperiode voorbij is, kan de laurier weer naar buiten. Geef de laurier ook de komende maanden tijdens droge perioden water om te voorkomen dat de grond uitdroogt.

Bron: PPH - Oktober 2005

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen