MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Laurierbladvlo

4696 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Laurierbladvlo


Als we de naam “laurier” vernoemen schept dat nog bij heel wat tuinbezitters enige verwarring of er nu de “paplaurier” (Prunus laurocerasus) dan wel  de “echte laurier” (Laurus nobilis) mee wordt bedoeld.

In onderstaande tekst bespreken we enkel de “échte” laurier, Laurus nobilis, ook de “keuken laurier” genoemd omwille van het gebruik van zijn bladeren in heel wat keukengerechten.

Naast algemene verzorging zoals vorstvrij plaatsen in de winter, een gepaste meststof toedienen, ..   moeten we ook af en toe eens nakijken op plaagverwekkers. Het kan voorvallen dat delen van de blaadjes op de jonge scheuten geel verkleuren. Dit wijst dan op de aanwezigheid van de laurierbladvlo.

clip_image001(25).jpg

Deze geel verkleurde blaadjes zijn meestal lichtjes gezwollen waarbij de randen een beetje naar onderen gekruld zijn. Aan de onderzijde zijn de wollige, witte bladvlooien te zien. Vaak zijn de bladeren slechts aan één zijde aangetast. Meer uitgezogen bladeren verkleuren later bruin en vallen af. Er zijn 2 tot 3 generaties per jaar, wat betekent dat men best reeds ingrijpt wanneer de eerste symptomen worden waargenomen. Dit is in de regel de maand mei. Een geschikt product is FORMUSECT. Omwille van zijn goede contactwerking ruimt FORMUSECT razendsnel de aanwezige insecten op als deze geraakt werden.

De juiste spuittechniek bestaat er hier in om zeker de onderzijden van de blaadjes goed te bevochtigen. Want daar bevinden de laurierbladvlooien zich. FORMUSECT is een product met een korte wachttermijn van slechts 7 dagen. Men kan dus de blaadjes vrij vlug na behandelen opnieuw gebruiken als keukenkruid zonder risico op residu’s.

clip_image003(5).jpg

Andere plagen zoals schildluizen en bladrollers vindt men ook wel eens bij de keukenlaurier, maar daartegen moeten we ingrijpen met systemische producten. Deze middelen hebben een vrij lange wachttermijn. Hierdoor kan men verscheidene weken geen gebruik maken van de blaadjes als keukenkruid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen