MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Laurus nobilis - Keukenlaurier

22904 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

laurus nobilis.jpg

Naam

 Laurus nobilis

Nederlandse naam

 Keukenlaurier, gewone laurier, echte laurier

Familie

 Lauraceae

Herkomst

 Oostelijke Middellandse zeegebied en Klein-Azië

Standplaats

 Licht beschaduwde plaats. Gebruik potgrond die voorzien is van wat extra klei. Verpotten gebeurt best in maart, augustus of september  Voorzie steeds een gietrand

Bloei

 Kleine zachtgele bloempjes in het voorjaar. Van weinig belang

Algemene kenmerken

 De teelt van laurier is sinds jaren een traditie in de streek rond Brugge. Naast de decoratieve waarde van deze immergroene plant is er ook het aspect van de aromatische  bladeren die in de keuken kunnen worden toegepast. Laurus nobilis is een grote struik die soms uitgroeit tot een kleine boom (max. 10m). Het is een trage groeier. Planten worden vermeerderd uit stek.

 De planten worden aangeboden als pyramide, stam, bol...

Verzorging

 Laat de potkluit niet uitdrogen. De hoeveelheid water is afhankelijk van de standplaats. Op een tochtige plaats zullen de planten sneller uitdrogen. In de zomerperiode regelmatig en voldoende gieten. Natte voeten moeten wel worden vermeden om wortelrot te voorkomen. In de winter heeft de laurier minder water nodig maar laat de potkluit nooit uitdrogen. Meststoffen kan je best in het voorjaar (april) geven en dan nogmaals in juli. Gebruik een traagwerkende organische meststof. Gemiddeld moet de plant om de 4 à 5 jaar verpot worden. De plant laat zich makkelijk op vorm snoeien. Snoei in de rustperiode (november-maart). Hoe korter je snoeit, hoe compacter de planten worden.

 Opletten voor bladluizen en schildluizen die ook roetdauw veroorzaken door de kleverige vloeistof (honingdauw) die ze uitscheiden.

Verzorging winter
 • De plant overwinteren op een lichte koele plaats (0-5°)  
 • De plant heeft dan minder behoefte aan water, maar  laat de potgrond zeker nooit uitdrogen.  
 • Van zodra het weer het toelaat breng je de laurier naar  buiten. (Niet bij nachten met vrieskou).  
 • In de periode van november tot maart worden de planten  het best op vorm gesnoeid.
 

Laurus_nobilis_(stam_kegel_bol).jpg


 

 Algemene tips voor planten in potten:

 • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
 • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
 • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
 • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
 • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
 • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
 • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
 • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 
   

 Kwekerijen

 André Devisch - Laurica Plants / Lauretum Jabbeke

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen