MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lavas

981 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lavas

Al vroeg ontdekte men dat deze naar selderij ruikende plant het lichaam op een bijzondere wijze kon stimuleren. Vandaar dat lavas een gegeerd ingrediënt was voor allerlei liefdesdrankjes. Achteraf is wel gebleken dat het vooral de spijsvertering is die er de positieve effecten van ondervindt. Maar aangezien men toch zegt dat de liefde door de maag gaat...

Namen noemen

Lava is een aangenaam en naar selderij geurend gewas dat bij velen beter bekend is als maggitkruid. Over de herkomst van de botanische naam Levisticum officinale bestaan verschillende theorieën. Een eerste zegt dat Levisticum verband houdt met levare wat verlichten betekent. Een tweede versie verwijst niet naar de heilzame werking maar wel naar de afkomst van de plant. Lavas zou uit Ligurië (Italië) komen waarvan de naam ligusticum wat later veranderde in levisticum. De term officinale wil zeggen dat het kruid zijn plaats had verdiend in de apotheek. Vermeldenswaard zijn ook de Duitse en Engelse benamingen van lavas, respectievelijk Liebstöckel en lovage. Meteen wordt duidelijk dat dit kruid de reputatie heeft het liefdesvuur aan te wakker. Verschillende volksnamen, zoals lubbestok, manskracht en liefdespeterselie, wijzen trouwens ook in die richting. vroeger droegen jonge meisjes in sommige streken een zakje met lavas om de hals wanneer ze op zoek waren naar de prins op het witte paard. Wie succes had, was steevast overtuigd van de liefdeskracht van dit kruid.

Gezond met lavas

Dat lavas vroeger regelmatig opdook in minnedrankjes heeft het kruid stellig te danken aan zijn opwekkende eigenschappen.Het zou het hele lichaam stimuleren en je energie voor twee geven. Blijkt dat het vooral de spijsvertering is die er goed bij vaart. Lavas reinigt niet alleen de verteringsorganen, het zorgt ook voor een gezonde eetlust. Een kopje lavasthee na de maaltijd voorkomt tevens een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het meest effectief is een aftreksel van de wortel op koud water. Laat 1 eetlepel fijngehakte wortel gedurende een nacht weken in wat koud water. Voeg er daarna 2 kopjes kokend water aan toe en laat 10 minuten trekken. Zeef en drink dan 1 kopje na elke maaltijd.

Het aftreksel van de lavaswortel wordt ook ingezet als urineafdrijvend middel. Het is een aanrader bij jicht en reumatische pijnen. Doe in dit laatste geval ook eens een 20-tal druppels etherische olie van lavas in je badwateren. Dit brengt verlichting en stimuleert tevens de bloedsomloop. Lavas werkt daarnaast ook ontsmettend voor de urinewegen en kan je van een blaasontsteking af helpen. Lavas regelt tenslotte ook nog de menstruatie. Gebruik het kruid enkel wanneer de maandstonden te gering zijn of te vroeg ophouden.

Let op: grote hoeveelheden lavas vermijden als je zwanger bent of last hebt van de nieren.

Winiefred weet raad

  • MONDWATER

Gebruik het aftreksel van de lavaswortel als mondwater bij zweertjes of angina.

  • ZUIVERE HUID

Doe het afkooksel van 40 à 60 gram lavasbladeren in 4 à 6 liter water bij je badwater voor een zuivere huid.

Volksweetjes

In de Middeleeuwen nam men het nog niet zo nauw met de persoonlijke hygiëne. Men had er niet beter op gevonden dan lavasbladeren als een krans rond de nek te dragen om de wel zeer onfrisse geuren te comoufleren. Lavas schijnt inderdaad de deodorant van de natuur te zijn. Wie last heeft van lichaamsgeurtjes kan vandaag ook nog een beroep doen op lavas. Uiteraard niet om op het lichaam te dragen maar wel om het badwater mee te parfumeren. Lavasbladeren te week gelegd in het water zorgen voor een optimale reiniging en fris aroma. Het proberen waard.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen