MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lavendel

901 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lavendel

Alleen de geur al doet ons met heimwei terugdenken aan de zalige vakantie in Zuid-Frankrijk. Lavendelvelden zo ver het oog kan reiken. Ook thuis kan deze plant je een onbezorgd vakantiegevoel bezorgen. Lavendel werkt immers ontspannend en laat de stress wegebben. Bovendien is lavendel goed voor de huid en blijkt het kruid onmisbaar in de parfumindustrie.

Namen noemen

Al van in de oudheid was lavendel, dat tot de familie van de lipbloemigen (labiatae) behoort, bekend onder de naam Lavendula officinale. De term officinale laat er geen twijfel over bestaan: lavendel is een kruid dat niet mag ontbreken in de officine, de apotheek. De uitzonderlijk lekker geurende lavendel is inderdaad een plant met enorm veel medicinale toepassingen, zowel in- als uitwendig. In het woord lavendel herken je het Franse 'laver' (van lavare) wat wassen betekent. De Griekse en Romeinse edeldames gebruikten in lang vervlogen tijden immers lavendelwater om hun ochtendtoilet te maken. Al is dit gebruik uit de mode geraakt, toch is het Provencaalse kruid nog steeds een veelvoorkomend ingrediënt van zeep. In de parfumindustire is het uitgegroeid tot een onmisbaar basisproduct. En zoals zal blijken, kan lavendel zich ook nog op veel andere manieren zeer nuttig maken.

Gezond met lavendel

Last van schele hoofdpijn, zenuwachtigheid of prikkelbaarheid? Lavendel biedt je een natuurlijke oplossing. Kruidendokter Dodoens wees in de 16e eeuw al op de positieve werking van lavendelparaten op hersenen en zenuwen. De etherische olie, die via distillatie gewonnen wordt, heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Het drinken van lavendelthee (20 gram bloemen op 1/2 liter water, 10 minuten laten trekken) en het nemen van een lavendelbad brengen je ontegensprekelijk tot rust. Je kan ook je nek en slapen laten masseren met verdunde lavendelolie (2 à 3 druppels lavendelolie op 1 teelepel basisolie). De massageolie helpt trouwens ook bij reuma en gespannen spieren, zowel als gevolg van fysieke als geestelijke inspanning.

Weest gerust, lavendelolie heeft hoegenaamd geen irriterende invloed op de huid. Integendeel! De terre gevoelige en geïrriteerde huid vaart er zelfs wel bij. Op insectenbeten mag je de olie onverdund aanbrengen. En ook brand- en snijwonden kunnen efficiënt met lavendel verzorgd worden. Lavendel werkt immers ook antisceptisch. Vandaar dat een flesje lavendelolie onmisbaar is in elk EHBO-kistje. Tenslotte kalmeert lavendel niet alleen de huid en de zenuwen, ook buikkrampen, ademhalingsproblemen en slijmvliesontstekingen worden getemperd.

Let op: tijdens de zwangerschap geen al te grote dosis van dit kruid gebruiken.

Winiefred weet raad

  • BADKRUID

Lavendel... het ideale badkruid voor zwakke en gevoelige vrouwen. Laat 200 gram lavendelbloemen gedurende 30 minuten op 3 liter kokend water trekken, zeef en voeg toe aan je badwater.

  • ACNE

Geef acne te lijf met lavendel. Laat gedurende 1 week verse stengeltoppen trekken op 1 liter witte azijn. Filter. Voeg 1 eetlepel van dit aftreksel toe aan het water waarmee je je gezict wast.

Beestig goed

Een schaal met lavendel op tafel oogt niet alleen mooi, het bedrijft ook alle muggen en mijten uit huis. Een zakje lavendel in je kleerkast voorkomt 'motten in m'n ouwe jas'. Bovendien zal je linnen zalig geuren. Aangezien lavendel ook een afdoend middel is tegen vlooien, kan je ook zo'n geurzakje in de mand van je huisdier leggen.

Volksweetjes

Lavendel is van oudsher één van de zeven balsemkruiden. Rijke Romeinen delen lavendel ook in hun badwater tegen vermoeidheid en stijfheid van de gewrichten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen