MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Lavoir

316 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lavoir In de schaduw van de kerktoren


Lavoir wordt door lichtglooiende weilanden ormringd. Het is een voornamelijk landelijke streek waar het platteland en al die gehuchtjes van het Natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Mehaigne doordrenkt zijn van een zeker levensgenot.

clip_image001(88).jpg

In Lavoir staan de oude kalkstenen woningen dicht opeen op de rechteroever van het riviertje Hérédia. Zij hebben hun authenticiteit weten te bewaren. Alléén op zijn heuvel staat de église Saint-Hubert die over het dorpje lijkt te waken. De in kalksteen gebouwde kerk staat waarschijnlijk bovenop de funderingen van een oude versterking. Hij heeft een fraaie vierkante toren, één beuk, een driezijdig koor en twee sacristieën.

Het bouwwerk dateert uit de Romeinse periode (de noordelijke muur van de beuk is van de 11de eeuw), maar de toren en een gedeelte van de beuk zijn in de 17de eeuw herbouwd. Het omringende oude kerkhof vormt tegenwoordig de enige omwalling. Het toponiem van Lavoir hoeft niet ver gezocht te worden: ‘lavatorium’, ook wel ‘laveu’ was vroeger een plek waar de produkten afkomstig van de in het dorp aanwezige ijzermijnen in putten (bures) werden gewassen. De knotwilgen vormen de natuurlijke oever van het riviertje Forseilles, dat stroomt naar de molen van Ferrières die de liefhebbers van deze wandeling zullen ontdekken. Er moet nog bij gezegd worden dat het geheel- de kerk van Lavoir, de weilanden enzovoort- in 1977 tot beschermd landschap is verklaard.

Hoe bereikt u Lavoir ? Lavoir ligt vlakbij de afrit 7 op de E42 (Luik-Namen)

Vlakbij te zien ? De Ferme de la Grosse Tour is het bezoekerscentrum van het Natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Mehaigne en het uitgangspunt van talrijke andere wandelroutes en ontdekkingen: plantentuin van Pitet, kasteel van Fallais (’s zomers op aanvraag geopend), fietsmuseum in Huccorgne, ruïnes van het versterkte kasteel van Moha.

Info- 085 71 28 92

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen