MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

LED-verlichting: (r)evolutie in de tuinbouw ?

396 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

LED-verlichting: (r)evolutie in de tuinbouw ?


Op elke plek op de wereld, onder alle omstandigheden, gewassen telen. Onderzoek van PlantLab  heeft aangetoond dat dit met LED-verlichting mogelijk is. Nu komt er een vervolgonderzoek waarbij ieder gewas een paspoort krijgt met daarin het kleurenspectrum dat de specifieke plant nodig heeft.

Adviesbureau Cropping vormt samen met Snijders Scientific en Reftech, beide gespecialiseerd in klimaattechnologie, PlantLab. PlantLab ontwikkelt klimaatruimten variërend van een enkele vierkante meter tot de grote van een fabriekshal. Phillips ondersteunt hen daarbij met de toepassing van LED-technologie. In de ruimtes kunnen zij exact het klimaat maken dat de plant nodig heeft voor optimale groeiprestaties. Om te weten wat optimaal is voor de specifieke gewassen, gaat PlantLab nu kamers ontwikkelen waarmee ze voor elk gewas afzonderlijk een teeltrecept kunnen ontwikkelen.

Gertjan Meeuws van Croppings: ,,Hiermee weet de teler precies hoe hij de groeiomstandigheden optimaal kan maken om het maximale uit zijn gewas te halen. Aan groene vingers heb je niets meer omdat het compleet anders regelen is”, verklaart Meeuws de noodzaak van deze teeltrecepten. Agro&Co en de provincie Noord-Brabant ondersteunen PlantLab financieel omdat het onderzoek vrij kostbaar is.

Telen in een parkeergarage of schip De succesvolle toepassing van LED-verlichting betekende de doorbraak. Gewassen telen in een loods met tien teeltlagen boven elkaar, was tot voor kort fictie. Toch gelooft Meeuws, al lang in dit concept. ,,We telen al honderd jaar in kassen. Maar nu breekt een nieuw tijdperk aan. Het zal mogelijk worden om bijvoorbeeld sla te telen onder een parkeergarage of aan boord van een schip. Maar dat is niet alles. In landen met hongersnood zullen gewassen geteeld kunnen worden die een aanvulling zijn op de vaak monotone, lokale teelt. Je kunt dan ook denken aan de afkweekfase van groentes in een winkelcentrum vergelijkbaar aan de Bakker Bart formule.”

Afgelopen maand hebben zij met succes aangetoond dat sla en de potplant Fittonia prima in klimaatcellen te telen zijn. ,,Als het met deze planten kan, dan kan het ook met de andere gewassen”, aldus Meeuws.

Bon : ZLTO

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen