MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lente in zicht: Aan de slag met bollen-op-pot

7190 x gelezen
Ineke v. door Ineke van Kesteren • Donderdag 9 Februari 2023 Volg Ineke v.

Het voorjaar hangt bijna in de lucht. Maak je klaar om binnenkort buiten aan de slag te gaan met bollen-op-pot. Deze kleurrijke voorjaarsbloeiers zorgen voor een stralende lentesfeer in de buitenruimte, van tuin tot dakterras. Genieten maar!

Opfrissen

Na het koudste gedeelte van de winter kan elke buitenruimte wel een kleurimpuls gebruiken. Met bloeiende bollen-op-pot kun je je tuin of terras lekker opfrissen. Laat je verleiden door de stralende kleuren van tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus), blauwe druifjes (Muscari) of een van de vele andere voorjaarsbloeiers op pot. Hoe meer bloemen, hoe meer lentesfeer! Zin om aan de slag te gaan? Volg het stappenplan.
 

In vijf stappen richting de lente:

 1. Bedenk van tevoren welke bollen-op-pot (kleuren en soorten) je graag wilt hebben. Houd in gedachten dat bollen-op-pot verkocht worden terwijl ze niet in bloei maar nog groene spruiten zijn.
 2. Neem ook wat leuke potten, bakken of manden mee of spreek je eigen voorraad aan. Tip: zorg ervoor dat overtollig giet- of regenwater straks makkelijk kan weglopen via een gat in de bodem.
 3. Plant de bollen-op-pot strak naast elkaar in de potten, manden of bakken voor een krachtig effect. Vul zo nodig aan met potgrond. Wist je dat je bollen-op-pot ook kant en klaar in leuke potten kunt kopen?
 4. Zet de potten, bakken of manden op een plek die wel wat kleur kan gebruiken. Kijk ook even vanuit huis: waar wil je graag kleur zien? Zet daar ook potten neer.
 5. Haal de tuinstoelen uit de berging. Dan kun je – desnoods met een dekentje over je schouders – genieten van de fijne voorjaarssfeer. 
   

Stadstuinieren

Woon je in de stad? Ook dan kun je aan de slag met kleurrijke bollen-op-pot, zelfs als je geen tuin hebt. Een verzameling potten aan de straat oogt ook heel vrolijk. Of zoek het hogerop; bollen-op-pot hebben geen hoogtevrees! Zet gerust een paar kleurrijke potten op je balkon of dakterras. Je kunt het voorjaar dan niet alleen zien, maar ook ruiken. Lentezoet. Stadstuinieren is nog nooit zo leuk geweest!
 


Kleurvlakken

Vul bakken met bolbloemen van één kleur. Zo worden het krachtige blikvangers, terwijl het totaalbeeld rustig blijft. Voor een natuurlijke uitstraling kun je de bollen combineren met fris groen, zoals groenblijvende tuinvarens of siergrassen. 
 

Leuk om te weten

 • Heb je een terras met (grote) vierkante tegels? Dan is het maken van kleurvlakken super leuk. Vul bakken ter grootte van een terrastegel (zelf maken of een handige vriend, buur of kennis lief aankijken) met bloeiende bollen-op-pot. Zet de bakken als een dambord neer voor een grafisch beeld. Of verdeel ze juist nonchalant over je terras voor een speels effect.
 • Houd je meer van een bonte mengelmoes van kleuren en vormen? Dat kan natuurlijk ook. Eigenlijk kun je alle soorten bollen-op-pot met elkaar combineren. Vier de lente op jouw manier en geniet ervan!
 • Idee! Ga samen met je buren aan de slag. Zet bijvoorbeeld potten met bloeiende bollen langs de voorgevel van je huis. Hoe meer mensen meedoen, hoe vrolijker het wordt.


 

Verzorging

Bollen-op-pot hebben om de paar dagen een flinke slok water nodig. Kijk ze eens bloeien! Lichte vorst is geen probleem voor bollen-op-pot. Gaat het hard vriezen, verhuis de potten dan even naar een vorstvrije plek.

Lees verder op Bloembol.org »

1 reactie

 • Els B. Els B. Heel leuk verhaal, maar gebruik alsjeblieft biologisch gekweekte bollen. Dan doe je het ook goed voor de bijen en insecten!
  Vrijdag 10 Februari 2023 om 10:42

Log in om een reactie te plaatsen