MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lentebloeier van - Muscari 'Blue Spike'

340 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lentebloeier 2010 - Muscari 'Blue Spike'


Muscari_Blue_Spike490.jpg

Er zijn voorjaarsbloeiers die nooit teleurstellen. Het blauwe druifje is hier een goed voorbeeld van. De blauwe bloemen bloeien in volle glorie en vrolijken elk huis, tuin of terras op. Kwekers planten in het najaar de bolletjes in potten en zodra ze in het (zeer) vroege voorjaar in knop komen, worden ze aangeboden via tuincentrum en bloemist. Dit jaar is Muscari ‘Blue Spike’ door een jury van groendeskundigen uitgeroepen tot Lentebloeier van het Jaar 2010 en volgt daarmee de fraaie hyacint ‘Purple Sensation’ op.

Blauwbekken

Het blauwe druifje heet officieel Muscari en dankt deze naam aan de licht naar muskus geurende bloemen. Van nature komen ze o.a. voor in de landen rond de Middellandse Zee, maar ook in onze, soms koude, tuinen voelen blauwe druifjes zich prima thuis. Lentebloeiers als Muscari kunnen prima tegen frisse omstandigheden en overleven zelfs een paar graden vorst.

Blauwe broccoli

Het blauwe druifje is in meer dan 12 potsoorten verkrijgbaar. De Lentebloeier van het Jaar Muscari ‘Blue Spike’ is te herkennen aan haar dubbelbloemige bloeiwijze. Muscari ‘Blue Spike’ is één van de bijzondere soorten van het blauwe druifje maar er zijn er meer. Zo heeft Muscari ‘Fantasy Creation’ opvallende broccoliachtige bloemen en Muscari latifolium heeft twee blauwtinten. Hoewel de meest voorkomende kleur blauw is, kun je bij tuincentrum of bloemist tegenwoordig ook witte druifjes in potjes tegenkomen.

Succes

De diverse soorten blauwe (en witte) druifjes stellen niet teleur. Ze komen altijd en overal tot uitbundige bloei. De bloeitijd varieert van twee weken in huis tot meer dan een maand buiten. Laat na de bloei de bollen in de grond zitten. Ze komen het volgend voorjaar vaak weer tot bloei!

Muscari_Blue_Spike_bloem_b.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen