MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lentekriebels met vaste planten

8554 x gelezen
door Anne Verdoes • Donderdag 13 Februari 2020

Na de winter zou je het liefste de planten de grond uit kijken. Hoe leuk zou het zijn als er vanaf februari al bloemen in de tuin te zien zijn? Lekker genieten van prachtige bloemen, decoratieve bladeren en de ontluikende natuur; vroeg bloeiende vaste planten zorgen voor lentekriebels!

De eerste bloemen
Zodra het warm genoeg is komt het jonge groen van vaste planten boven de grond. In februari zijn de eerste bloemen al te bewonderen en in maart en april volgen nog veel meer soorten. De winterslaap is voorbij! Hemelsblauw longkruid (Pulmonaria), zachtgele sleutelbloemen (Primula), dieppaarse wildemanskruid (Pulsatilla) en fris roze gebroken hartjes (Dicentra) fleuren de tuin op. Al deze sterke vaste planten kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Ze vragen nauwelijks verzorging en bloeien elk voorjaar opnieuw.


Lentebloeiers combineren 

In de periode februari-april is er een ruim sortiment vroeg bloeiende vaste planten verkrijgbaar. Je kunt deze meteen in de tuin planten, om zo direct te genieten van de kleurenpracht. Lentebloeiers stralen op zijn mooist in combinatie met andere vroeg bloeiende vaste planten. Zet bijvoorbeeld longkruid (Pulmonaria), kerstrozen (Helleborus), Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera) en sleutelbloemen (Primula) in groepjes bij elkaar. Plant voor extra kleur enkele bloembollen tussen de vroeg bloeiende vaste planten. Dankzij de enorme variatie aan vormen en kleuren kun je naar hartenlust combineren met de vroege vaste planten.

Tip
Heb je een terras of balkon? Zet dan eens een paar vroege bloeiers in potten op kleur bij elkaar, zo heb je in een handomdraai een verrassend tuinhoekje.

Fraai blad 
Zo vroeg in het jaar zijn er naast opvallende bloeiers ook vaste planten die hun fraaie blad laten zien. Ze vormen een prachtig groen tapijtje tussen de voorjaarsbloemen. Het meest bekend is de Italiaanse aronskelk (Arum italicum). In april-mei verschijnen de bloemen, omgeven door een groot lichtgroen schutblad. In de winter komt het glimmend groene blad boven de grond, dat mooi blijft tot in het vroege voorjaar. Andere planten die in deze tijd van het jaar al volop in het blad zitten zijn het gebroken hartje (Dicentra formosa), sleutelbloemen (Primula), longkruid (Pulmonaria), schuimkaars (Tiarella) en elfenbloem (Epimedium).

Kleur in schaduwtuin
Vaste planten die in het vroege voorjaar bloeien groeiden oorspronkelijk vaak in het bos. Ze bloeien zo vroeg omdat de takken van bomen en struiken in het voorjaar nog kaal zijn en zonlicht doorlaten. Deze soorten zijn daarom heel geschikt voor een schaduwrijke plek in de tuin. Een schaduwtuin hoeft echt niet eentonig en kleurloos te zijn, zoals vaak wordt gedacht. Integendeel, in de koele schaduw kunnen juist de mooiste vroeg bloeiende vaste planten groeien. Kies voor de schaduwtuin bijvoorbeeld hartlelie (Hosta), ooievaarsbek (Geranium), gebroken hartje (Dicentra), elfenbloem (Epimedium), Kaukasisch vergeet-me-nietje met witbont blad (Brunnera macrophylla ‘Dawson’s White’) en varens. Laat ze tussen bladverliezende struiken groeien, in een randje langs de haag of op een schaduwrijke plek bij de gevel of een schutting.

Wist je dat...
Voor een goede groei humusrijke grond belangrijk is? Verbeter daarom voor het planten de grond met compost en organische mest.
 
Tip
Knip vroeg bloeiende vaste planten na de bloei terug, veel soorten bloeien dan nog een keer.

Lees verder op Perennial Power »

8 reacties

  • Monique V. Monique V. Ook ik krijg inmiddels de Lentekriebels :-)
    Welke plant is de blauw gekleurde hierboven op de afbeelding, is het Alpengemkers (Houstonia caerulea 'Millard's Variety') ?
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 11:59
  • Pet M. Pet M. Primula auricula 'Hyacinth' denk ik.
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 12:27
  • Monique V. Monique V. Dank Pet Meijer. Dat zal die paarse hier direct boven zijn.
    Ik bedoelde de 2e links van boven, net onder de tekst 'tip'.
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 12:36
  • Jeanine R. Jeanine R. Volgens mij is het Brunnera macrophylla ofwel het Kaukasisch vergeet-mij-nietje.
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 12:56
  • Pet M. Pet M. Brunnera macrophylla klopt!
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 13:09
  • Lieven G. Lieven G. De namen van de planten staan rechtsboven bij het artikel
    Dinsdag 24 Februari 2015 om 09:42
  • Roos T. Roos T. De helleborissen bloeien al hier.
    Dinsdag 24 Februari 2015 om 10:10
  • Monique V. Monique V. Bedankt. Dom van mij dat ik dat niet heb zien staan :-)
    Woensdag 4 Maart 2015 om 16:36

Log in om een reactie te plaatsen