MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lentewandelingen

393 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lentewandelingen


De belofte van het voorjaar is in april goed voelbaar. U merkt het in de tuin maar uiteraard ook in de natuur zelf. In het voorjaar hullen een paar bossen zich in een prachtig lentekleed. Tijd dus voor een flinke wandeling, tussen de ontluikende bloemen en planten.


HET HALLERBOS


Het Hallerbos heeft een totale oppervlakte van 552 ha, waarvan 511 ha gelegen zijn op het grondgebied van Halle. Het is één van de belangrijkste bossen in Vlaanderen, vooral dan door de verscheidenheid aan beplanting en de bloemenpracht in het voorjaar.

Het bos was eigendom van het Sint-Waltrudiskapittel van Bergen, maar in 1652 kwam 2/3 ervan in het bezit van de adellijke familie Arenberg. Dit Duitse geslacht, dat in de Nederlanden talrijke domeinen bezat, wist in 1789 het bos volledig te verwerven. Na de Eerste Wereldoorlog werd het, na sekwestratie, in 1930 staatseigendom. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het bos door de Duitse bezetter grotendeels omgehakt.

De herbebossing had plaats tussen 1930 en 1950. De aanplantingen bestaan vooral uit eik, esdoorn, korsikaanse en gewone den en beuk. In de lente is een wandeling door het Hallerbos een unieke belevenis. Vanaf half maart bloeien de bosanemonen, een maand nadien staan duizenden blauwe hyacinten in bloei, weldra gevolgd door geurige meiklokjes.

Info: vvv Toerisme Halle- Historisch stadhuis, Grote Markt 1 - Halle   Tel. 02.356 42 59 www.halle.be


ZWALMBRONNENROUTE- Brakel


De schitterende vergezichten van de Vlaamse Ardennen vormen het decor voor ons wielermonument bij uitstek, de Ronde van Vlaanderen. De afwisseling van steile hellingen met de brede valleien van de Schelde en de meanderende Zwalm, is een droom voor sportievelingen en natuurliefhebbers. Wandelaars halen hun hartje op in het Kluisbos, het Muziekbos, Brakelbos, Bos Terrijst en vele andere bossen. In de lente veranderen voorjaarsbloeiers zoals de boshyacint (volksnaam blauw kousje) de boshellingen van ondermeer Het Brakelbos in een schitterend bloementapijt. In 1976 werd dit prachtig bos door het gemeentebetuur van Brakel als wandeloord voor het publiek opengesteld. 

TIP: voor de echte wandelaar kunnen we de georganiseerde wandelklassieker 'Dwars door Brakel' aanraden op 30 april. Meer info: www.dwarsdoorbrakel.be

Info: Infokantoor De Zwalm- Rekegemstraat 28 - Zwalm    Tel 055.49 92 24 Toerisme Brakel- Markt 1 - Brakel   Tel 055.43 17 63

www.brakel.be


• MAGNOLIAWANDELING in Meise


De Nationale Plantentuin van België in Meise is één van de grootste botanische tuinen ter wereld. Als bezoeker kan je er kennismaken met ongeveer 18.000 soorten planten (dit is meer dan 6% van alle gekende planten op de ganse wereld). De helft van deze soorten is terug te vinden in de kassen van het Plantenpaleis. De anderen groeien in openlucht, verspreid over verschillende tuinen en delen van het domein. In april wordt de aandacht vooral gevestigd op de collectie bloeiende magnolia's. Je ontvangt een folder met info aan de kassa en legt het parcours op je eigen tempo af. Info: Magnoliawandeling van 21 maart tot 30 april 2006 Nationale Plantentuin van België- Domein van Bouchout- Nieuwelaan 38-  Meise www.br.fgov.be


BLOESEMROUTE in Haspengouw


In april is het al bloesems wat de klok slaat in Haspengouw. Dit jaar in 2006 is het alweer de 56ste editie van de bloesemfeesten. De ganse maand april kan je genieten van het bloeiende Haspengouw. Het is er alle dagen feest, met een waaier van uiteenlopende activiteiten. Je kan inschrijven en meedoen aan een begeleide activiteit of op eigen houtje de streek verkennen. Ook dit jaar werden vier bloesemroutes uitgestippeld die vooral de fruitgaarden van Haspengouw doorkruisen. De routes zijn eigenlijk fietsroutes (omwille van de lengte) maar kunnen ook gedeeltelijk te voet worden gedaan.

De Bloesemroutes (wandel, fiets, auto/motor) zijn speciaal bewegwijzerd en vanaf medio maart zijn de nieuwe routefolders verkrijgbaar ! Zijn er al bloesems ... ? Wil je op deze vraag een antwoord, klik dan op onderstaande link ! Vanaf 21 maart 2006 online via een webcame een blik op de bloesems in wording.

Bloesemmeter

Info:

www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen