MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Leptospermum scoparium

4333 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Leptospermum scoparium

   clip_image001(489).jpg

Naam

 Leptospermum scoparium

Nederlandse naam

Familie

 Myrtaceae

Herkomst

 Nieuw-Zeeland en het uiterste zuidoosten van Australië  (Tasmanië)

Standplaats

 Een warme, zonnige standplaats met goed doorlatende  grond.  Liefst zure grond.  Kan worden toegepast in potten of bloembakken.  Planten in potten best regenwater geven en eventueel  tijdens de bloeiperiode om de twee weken wat  voedsel voor rhododendrons en zuurminnende planten  geven.  Hoewel de plant min of meer bestand is tegen  winterkoude en zachte winters overleeft in volle grond,  is het best de plant als terrasplant te behandelen en  ze op een koele vorstvrije plaats te overwinteren.  Vooral exemplaren in potten.  

Bloei

 Zoetgeurende witte of lichtroze bloemen.  Bloeit in het voorjaar. Planten die in een serre over-  winteren kunnen reeds in de winter bloeien.

Algemene kenmerken

 Een groenblijvende heester of kleine boom.  In de natuur kan deze plant tot 3m hoog worden.  Hij groeit rechtop en draagt kleine maar brede, naald-  achtige, aromatische bladeren en zoetgeurende  bloemen.  Voornamelijk in Nieuw-Zeeland heeft men uit deze  soort een groot aantal cultivars ontwikkeld.  Maar ook door Walter Lammerts een rozen- en camelia-  kweker uit Californië ontwikkelde een groot aantal.

 Vermeerderen kan door het nemen van stekken. Jonge  plantjes enkele malen toppen.    'Abundance': zalmroze gevulde bloemen.  'Gaiety Girl': bloemen zijn donkerroze in het midden  'Keatleyi': lichtroze bloemen  'Kiwi': dwergsoort met karmijnrode bloemen  'Pink Cascade': roze bloemen, horizontale takken  'Pink Pixie': roze bloemen  'Ray Williams': witroze gestreepte bloemen die in het           midden donkerder zijn.  'Red Damask': dubbele karmijnrode bloemen  'Ruby Glow': donker blad, gevulde donkerrode bloemen  

 Leptospermum is een geslacht van groenblijvende heesters of kleine bomen. De Engelse naam is 'tea tree'. De plant is echter niet verwant aan de echte theestruik : Camellia sinensis. De Engelse naam is ontstaan door de ontdekkingsreiziger Cook die de aromatische bladeren gebruikte om er een soort thee van te maken. Hij dacht dat deze bescherming gaf tegen scheurbuik.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen