MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Leucothoe - Druifheide

5685 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

Leucothoe_axillaris_Zeblid.jpg

Naam

 Leucothoe

Nederlandse naam

 Leucothoe, Druifheide

Familie

 Ericaceae

Herkomst

 Zuiden van de VS tot in de berggebieden van Zuid-  Amerika.

Categorie

 Bladhoudende heester

Hoogte

 1- 1.5m

 

 

Blad

 L.walteri heeft lange, leerachtige, lancetvormige,  glanzend groene bladeren. Verkleuren in de herfst  wijnrood. Wintergroen

 L.walteri ‘Rainbow’ heeft crèmekleurige bladeren;  geel en roze gevlekt. Traag groeiend.  Deze soort groeit op vrijwel elke tuingrond. Ook in de  schaduw.

 L. ‘Zeblid’of ‘Scarletta’ heeft leerachtige, langwerpige,  donkergroene bladeren. De onderzijde is licht blauwgroen  en in de herfst en winter zeer donkerrood.  De jonge bladeren zijn aanvankelijk bronskleurig en worden  later groen. De jonge twijgen zijn fel rood.  Dit is een mooie sierheester die kan worden toegepast  als bodembedekker, als onderbeplanting en in potten en  bloembakken.  Bloemschikkers gebruiken hem vaak  als snijgroen.

 L. Red Lips 'Lipsbolwi' heeft vooral in de herfst en winter  een opvallende bladkleur. Het blad is leerachtig en  opvallend smal, donkergroen. De witte bloemen verschijnen  in trossen in mei-juni bij oudere planten.

Bloei

 Witte of roze urnvormige bloemen.  De vruchten zijn kleine zaaddozen met veel zaden.  De bloei lijkt op deze van Pieris, een verwante soort.

Bloeitijd

 mei-juni

Standplaats

 In de zon of halfschaduw. Kalkvrije, vochtige maar goed  doorlatende zure grond.  TIP: op een zonnige plaats moet de bodem voldoende  vochtig zijn.    Kan gebruikt worden als bodembedekker, als solitair of in  groepen. Als winterbeplanting van bloembakken.

Algemene kenmerken

 Groenblijvende, lage heester met sierlijke, overhangende  takken en een mooie herfstkleur.  Geschikt voor toepassing in een heidetuin, als lage haag  of afboording.  Kan ook in potten en bakken worden toegepast.

 Vermeerderen door het nemen van halfverhoute stekken in  de zomer.

Snoeien

 Door het oude hout regelmatig weg te knippen ontstaan  mooie jonge bladeren. Na de bloei in juni snoeien.  Vermeerderen kan uit zomerstek.

 

 
 

leucothoescarletta.jpg  Leucothoe 'Zeblid'    

Leucothoe_axillaris_Lipsbolwi_Red_Lips.j  Leucothoe Red Lips® 'Lipsbolwi'

leucothoe_bb.jpg

   

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen