MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Levisticum officinale - Lavas - Maggiplant

3316 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

 lavas.jpg

Naam

 Levisticum officinale

Nederlandse naam

 Lavas, maggiplant

Familie

 Apiaceae

Herkomst

 Middellandse Zeegebied  De plant is ontstaan uit Levisticum persicum die in  Iran voorkomt.

Zaaien/ vermeerderen

 Zaai in het voorjaar of de nazomer onder glas.  Begin zomer buiten, ter plaatse zaaien.  Volwassen planten kunnen gedeeld worden.

Hoogte

 tot 2m

Bloeitijd

 juni- juli.  Platte schermen met kleine groengele bloemen gevolgd  door bruine zaden.  De bloeiwijze toont duidelijk dat deze plant lid is van  de familie van schermbloemigen.

Algemene kenmerken

 Winterharde, kruidachtige vaste plant.  Lavas heeft dubbel geveerde ruitvormige blaadjes.  Het is een hoog opgroeiende plant met een flinke  wortelstok en holle stengels.  Lavas bevat etherische oliën en looi- en bitterstoffen.  Geef de plant voldoende ruimte.

Standplaats/ habitat

 Humusrijke, goed doorlatende maar vochthoudende  grond.  Zonnig. Groeit ook in halfschaduw maar de geur is  het sterkst op een zonnige plaats.

Keuken

 Doseren, want het is een kruid met een zeer krachtige  overheersende smaak.  Oogst de blaadjes vóór de bloei. Vers of gedroogd  gebruiken.  De zaden kunnen ook gebruikt worden in ondermeer  salades, soepen, visgerechten (mosselen).  

Gebruik

 Lavas werkt urinedrijvend en bevordert de spijs-  vertering.  Thee van lavas zou aandoeningen van de luchtwegen  verzachten.  Een lavasbad kalmeert kalmeert huidontstekingen en  helpt bij zweetvoeten.

    
      

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen