Lieve vrouwenbedstro
Lieve vrouwenbedstro |
Van de kribbe in Bethlehem tot in onze vruchtenbowl... deze zalig geurende plant heeft al een hele weg afgelegd. een kruid met een verhaal, zoveel is zeker. Zoek dus een schaduwrijk plaatsje in je tuin en ga aan de slag met lievevrouwebedstro. Wie weet brengt het met zijn zenuwstillende werking zelfs nog soelaas bij slapeloze nachten.
Namen noemen
Zo'n merkwaardige naam als lievevrouwebedstro vraagt natuurlijk om een verklaring. Die vinden we in een legende die teruggaat naar de stal van Bethlehem. het verhaal gaat dat dit kruid gebruikt werd als bedvulsel voor Maria en haar kind. Onze-Lieve-Vrouw was zo tevreden over haar malse bedstee dat ze het kruid uit dankbaarheid een aangename zoete geur schonk. Dit brengt ons bij de botanische naam van dit plantje: asperula odorata. Odarata betekent zoiets als wielriekend. Asperula is afgeleid van het Latijnse Asper wat staat voor ruw, een eigenschap die de blaadjes inderdaad bezitten. Lievevrouwebedstro behoort tot de familie van de sterbldigen of Rubiaceae. Plaatselijk wordt dit gewas wel eens ruwkruid genoemd. Enkele andere streeknamen luiden als volgt: wiegstro, bedstro, leverkruid, mottekruid, meikruid en echt een hele leuke, kom-lok-mij-die-vent. Deze naam hoor je vooral in Groningen waar de meisjes vroeger tuiltjes met lekker geurend lievevrouwbedstro bij zich droegen. De naam woudmeester, afgeleid van het Duitse Waldmeister, verraadt ons al veel over de groeiplaats. Ken je de volksnamen, dan ken je het kruid.
Gezond met lievevrouwbedstro
Lievevrouwbedstro is rijk aan de stof cumarine die verantwoordelijk is voor de aangename vanilleachtige geur die iets heeft van vers gemaaid hooi. Juist daarom werd het vroeger vaak als strooikruid gebruikt in huizen en kerken. Door over het gedroogde kruid te lopen kwam de aanlokkelijke geur immers vrij. Er wordt gezegd dat het die geurstof is, de cumarine, die maakt dat deze plant zenuwversterkend werkt. Wie last heeft van zijn zenuwen kan zich tegoed doen aan een heerlijk kopje lievevrouwbedstrothee. Die maak je door 2 tl gedroogde bovengrondse delen gedurende zo'n 10 minuten te laten trekken in een kopje kokend water. Het kruid werkt ontspannend, maar ook opwekkend voor mensen die het even niet meer zien zitten. Verjaag die melancholische donderwolken in je hoofd met lievevrouwbedstro.
Gebruik het aftreksel ook in een kompres bij hoofdpijn. Het kruid bevat eveneens bloedzuiverende bestanddelen, zodat je het ook kan aanwenden bij huidproblemen. De volksnamen leverkruid verklapt dat het gebruik ervan tevens de lever ten goede komt. Tenslotte wordt de thee, vooral in de Schotste 'Highlands', aangewend als remedie tegen verkoudheden omwille van de zweetverwekkende eigenschappen. Lievevrouwebedstro heeft hiermee overduidelijk bewezen dat ook lekkere dingen goed kunnen zijn voor de gezondheid.
Winiefred weet raad
- ZOETE VROUWEN
Lievevrouwebedstro maakt alle vrouwen zalig zoet.
Beestig goed
Lievevrouwebedstro is een afdoend middel tegen motten. Vandaar ook de volksnaam mottekruid. Leg of hang een zakje met het gedroogd kruid in je linnekast. Het voorziet je kleding van een verrukkelijk parfum. steek ook enkele blaadjes in je oude boeken als je die muffe geur wil verjagen.
Volksweetjes
Eigenaardig genoeg fungeerde dit kruid vroeger ook als een soort barometer. Als het zakje lievevrouwebedstro in de linnekast plots een meer uitgesproken geur kreeg, dan hing er beslist regen in de lucht.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen