MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Limbourg

314 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Limbourg Een stad op het platteland


Het bovenop een rots gelegen stadje Limbourg heeft de tijd prachtig doorstaan en zijn opmerkelijk bouwkundig ensemble weten te bewaren. De fysionomie van Limbourg is sinds de 18de eeuw maar amper gewijzigd.

clip_image001(89).jpg

Als u door het kleine stadje (het plaatsje draagt trots en officieel de titel) wandelt, ziet u aan de loodrecht op elkaar staande bochtige en kromme straatjes dat het middeleeuwse karakter werd bewaard. De bouwkundige eenvoud, bestaande uit verticale lijnen geeft Limbourg zijn harmonie: een stijl die men terugziet in zowel de woningen van de 17de eeuw als die van de 20ste eeuw. De gevels bestaan uit natuur- en baksteen of bepleistering met kalstenen ondermuren. De kleine afmetingen van deze woningen, vroeger bewoond door ambachtswerkers, waren voor de huidige bewoners vaak een reden tot kleine veranderingen, zoals het plaatsen van ondermeer dakramen.

Per auto of te voet komt u dit kleine middeleeuwse stadje binnen via de ‘Thier de Limbourg’ (benedengedeelte). Een steile weg betegeld met gres- en rivierkeien versmalt en komt dan op de Place Saint-Georges uit. Het kasteel ‘Chateau de la Porte d’Ardenne’ sluit het plein aan de zuidkant af. Alles werd uitgedacht met het oog op de verdediging. De kerk links past perfect in de verdedigingssysteem.

Alleen de natuur is de ‘maker’ van deze onneembare plaats, bestaande uit een hoge rots met steile hellingen, omringd door een lus van de Vesdre. Al heel vroeg profiteerden de mensen van deze ligging en vanaf dit moment wordt de geschiedenis van Limbourg geschreven. Het hertogdom van Limburg is, zoals vele andere kleine middeleeuwse prinsdommetjes, voortgekomen uit het uiteenvallen van het Karolingische rijk.

In de 11de eeuw richtte Waleran-Udon, graaf van Arlon en Limburg, hier een versterkte schuilplaats op. Hij richtte ook een leger op, deed aan rechtspraak en sloeg zijn eigen munten: het graafschap Limburg werd geboren. Meer dan tweeënhalve eeuw lang had dit hertogdom (waaronder de banussen, Herve, Baelen, Montzen en Walhorn en een ander territorium in het middenbekken van de Ourthe) een zekere autonomie. Deze benijdenswaardige plaats werd vele malen bezet en vernield: de Luikse vorsten mengden zich in 1465 in de strijd toen zij het hertogdom van Limburg vernietigden en de stad bezetten, toen bezit van de Bourgondiër Filip de Goede, erfvijand van de Luikenaars

Hoe bereikt u Limbourg ? Dolhain_Limbourg ligt op de weg Verviers-Eupen (N61). Parkeren is mogelijk op het plein van Dolhain.

Vlakbij te zien ? De stuwdam van de Gileppe met zijn prachtig panorama vanaf de toren.

Rondom het meer zijn talrijke wandelmogelijkheden. Een beetje verder ligt Eupen en de Oostkantons

Info- 087 30 79 26

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen