Linde
Linde |
Alleen al van het kijken naar de waardige en serene linde zou je rustig worden. Daarenboven levert deze loofboom elke zomer een masse bloesems die actieve stoffen bevatten met een gunstige werking op het zenuwstelsel. Minder spanningen dankzij het aromatisch aftreksel van de lindebloesemems. Bovendien helpt deze zweetbevorderende thee je ook sneller te recuperen van een griep of verkoudheid.
Namen noemen
De linde weet zich op verschillende manieren te onderscheiden van de andere kruiden in Winiefreds Kruidenboeket. Het meest opmerkelijke verschil is wel de grootte van deze kruidenleverancier. Met zijn hoogte tot wel 30 meter steekt hij met kop en schouder boven de andere uit. De loofboom draagt de Latijnse geslachtsnaam Tilia en behoort tot de familie van de Tiliaceae, gekenmerkt door bloempjes waarvan de steel vergroeid is met het schutblad. In bepaalde streken wordt de linde ook wel eens linnenboom of opeline genoemd. Botanisch onderscheiden we onder meer de grootbladige of zomerlinde (Tilia platyphillos) en de kleinbladige of winterlinde (Tilia cordata). Daarnaast bestaan er nog kruisingen zoals de Hollandse of Europese linde (Tilia Europaea). Al deze soorten dragen mooie en welriekende bloempjes die bij verschillende kwaaltjes kunnen helpen.
Gezond met linde
- BLOESEMS
Zoals blijkt uit heel wat oude geschriften van Theophrastus, Plinius en Galen zijn de medicinale toepassingen van lindebloesems sinds eeuwen bekend. Ook nu nog zijn de gedroogde bloesems onmisbaar in elke huisapotheek. Zo bevordert het hete aftreksel van lindebloesems, die glycosiden bevatten, het zweten en is het drinken ervan aan te raden bij griep en verkoudheid. Da afvalstoffen verlaten sneller het lichaam waardoor je sneller geneest. Lindethee is ook een prima alternatief voor koffie, vooral voor zenuwachtige mensen. De bloesems hebben immers een kalmerende werking op de zenuwen. Ook nerveuze of hyperactieve kinderen kunnen regelmatig een kopje van deze heerlijk geparfumeerde kruidendrink gebruiken. Lindebloesemthee ontspant bovendien de bloedvaten, helpt aderverkalking voorkomen en werkt bloeddrukverlagend. Tenslotte druiken de lindebloesems met hun verzachtende eigenschappen meer en meer op in huis- en haarverzorgingsproducten. Effectief én onschuldig, want nevenwerkingen zijn er niet.
- SPINT
In lang vervlogen tijden werden zowel de schors, het sap als de bladeren van de linde aangewend bij onder meer melaatsheid, gezwellen en haaruitval. Vandaag wordt er vooral met de bloesems en het spint gewerkt. Spint is de nog niet verharde laag om de stam, die ligt tussen de bast en het eigenlijke hout. De lindespint bevat heel veel slijmstoffen waardoor het afkooksel (15 gram / 1 liter water) al eens als verzachtend middel wordt aangewend bij buikloopproblemen. Ook blaasontstekingen kunnen hierdoor verholpen worden.
Winiefred weet raad
- ZWEETDRANK
Grieperig? Overgiet 1 tl gedroogde lindebloempjes met een kopje water dat juist van de kook is en laat 3 tot 5 minuten trekken. Filteren en zo warm mogelijk opdrinken. Drink enkele kopjes van deze zweetdrank per dag en je bent zo weer de oude. Bloesems niet laten mee koken.
- MOOI HAAR
Geef je haar een zachte en verzorgende spoeling met een aftreksel van lindebloesems, gecombineerd met kamille- en vlierbloesems.
VolksweetjesJe wit natuurlijk al dat de linde uitstekend timmerhout oplevert. In Rusland gaat men nog verder. De vezels van lindebast dienen daar als grondstof voor prima touwwerk.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen