MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

4164 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

   103.png

Naam

 Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

Nederlandse naam

 Amberboom, storaxboom

Familie

 Hamamelidaceae

Franse benaming

 Copalme d’ Amérique

Engelse benaming

 Sweet Gum

Herkomst

 Centraal en Oost-Amerika, Mexico

Hoogte

 10-12 meter

Blad

 groen, in de herfst rode en paarse tinten. Sterk getande bladrand

Bloemen

 mannelijke langwerpige en vrouwelijk bolvormige katjes

Vruchten

 gehoornd bijeenzittend, doosvruchten

Algemeen

 Liquidambar styracifluais inheems in het centrale en oostelijke deel van de USA en in een groot gedeelte van Mexico. Liquidambar styrasyflua ‘Worplesdon’is een Engelse selectie die beter groeit in het koude en natte West- Europese klimaat.

In Amerika wordt de amberboom gezien als de oervader van de kauwgom. De inheemse bevolking van Noord-Amerika zou het gomhars uit de bladeren gebruikt hebben als bestanddeel van de eerste primitieve vorm van kauwgom. De boom levert storax, een soort van gom dat uit de bladeren kan worden gedestilleerd. Deze gom werd in het verleden gebruikt als bestanddeel van schoenpoetsmiddelen.

Liquidambar styraciflua wordt een 15 a 20 meter hoog. De selectie ‘Worplesdon’ is compacter van groei en haalt maximum een 10 à 12 meter hoogte. Ook blijft hij in al zijn delen fijner. De boom heeft meestal een recht opgaande, diep gegroefde stam en heeft in zijn jeugd vrij smalle kroon. Op latere leeftijd plooit hij deze parasol- of vaasvormig open. De jonge twijgen zijn glad, de oudere takken zijn met gevleugelde kurklijsten bezet. Dit geeft de boom in de winter een schilderachtig karakter. De takken en de stam zijn aan de zonnezijde roodbruin. Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is in de handel te krijgen als hoogstam, als tot beneden vertakte boom of als meerstammige solitair.

De grootste troef van de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’zijn de bladeren die veel op die van esdoorn (Acer) lijken. Het blad is vrij stug en is diep handvormig ingesneden. Het is kleiner als dat van de soort. De bladstelen zijn lang en donker rood. De randen van de bladeren zijn lichtjes gezaagd. Verder is het blad in de zomer blinkend donkergroen. Het verkleurt in de herfst van geel over fel oranje naar diep paarsrood. Het is een van de meest spectaculaire en intense hefstverkleurders die ik ken! Ook typisch aan het blad van liquidambar is de geur. De typische ambergeur komt vrij bij het stukwrijven van de bladeren.

De bloemen van de amberboom verschijnen in april-mei. Ze zijn niet echt spectaculair. De mannelijke katjes zijn langwerpig, de vrouwelijke zijn rond. De boom is eenhuizig.

De vruchten zijn bolvormig, gehoornd en bengelen aan gemeenschappelijke stengels hoog in de boom. Ze kunnen tot vrij laat in de winter blijven hangen.

Amberbomen hebben een oppervlakkig en vlezig wortelgestel. Daardoor verplanten ze zéér moeilijk. Schaf een amberboom steeds aan op een professionele boomkwekerij. Het is een boom die vrij veel zorgen vraagt tijdens de opkweek. De boom dient steeds met een draadkluit of in container aangekocht te worden. Vraag ook na of de boom in de kwekerij minimum 3x verplant is geweest.

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ groeit het liefst op een vruchtbare, open niet te droge zand-leembodem. Verder mag de grond niet te kalkrijk zijn. Amberbomen houden van vrij veel zon, zijn wind en zeewindgevoelig en houden niet van strooizout.

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is een vrij exclusief overkomende boom geschikt voor de grotere tuin. Plant hem op een plaats waar hij zijn herfstverkleuring in vol ornaat kan tonen. Voor kleinere projecten is hij eveneens als meerstammige solitair aan te raden. Fantastisch zijn combinaties met grassen zoals Imperata cylindrica ‘Red Baron’ Miscanthus sinensis ‘Malepartus’, Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’ maar ook struiken zoals Hydrangea serrata ‘Preziosa’ ,Aronia prunifolia ‘Viking’,Fothergilla major en Clethra alnifolia zullen samen met de amberboom uw tuin doen schitteren in de lage herfstzon.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(9).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen