MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Liriodendron tulipifera

452 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Liriodendron tulipifera

 liriodendrontulipiferaintergrilobum.jpg

Naam

Liriodendron tulipifera

Nederlandse naam

(Amerikaanse) tulpenboom

Familie

Magnoliaceae

Categorie

Bladverliezende loofboom

Herkomst

Het oosten van Noord-Amerika

Hoogte

20-25 m.

Blad

10-15 cm. lang; 4-lobbig: twee lobben aan de top en twee aan de zijkant. Lichtgroene bovenzijde en een grijswitte onderkant. bovenaan karakteristiek afgetobd en twee zijlobben; In de herfst (boter)geel.

Bloemen

tulpvormige bloemen; groengele bloembladen met oranje vlekken. Negen bloembladen: drie groen en omgebogen en zes lichtgroen aan de voet met oranje vlekken. Veel meeldraden. De bloemen verschijnen laat en zijn minder opvallend omdat tijdens de bloei de boom reeds volopbladeren draagt. Veelal zitten de bloemen ook hoog in de boom. 5-7cm lange kegelvormige vruchten.

Bloeitijd

Juni-juli

Vruchten

5-7 cm. lange, op een kegel gelijkende vruchtstand.

Algemeen

Een snelgroeiende boom (vooral als jonge boom) met kaarsrechte stam. Zeer mooie en decoratieve boom die echter te groot wordt voor de meeste tuinen en daarom eerder geschikt voor parken en lanen. Boom met ovale, half open kroon; twijgen vrij fors, glimmend bruingroen, oudere twijgen grijs; grijze bast gaat over in asgrijze, vrij dikke schors met verticale, diep gegroefde, smalle schorsruggen, knoppen bruinrood, plat, gebruikt als park-, straat- en laanboom; als drachtplant.

De boom is diep wortelend; heeft voorkeur voor open, humusrijke, liefst wat leemhoudende bodem; heeft licht nodig.

'Fastigiatum': een matig hoge, zuilvormige boom (15-18m).Geschikt voor toepassing in (kleinere)tuinen. Zeer mooi en decoratief blad met een mooie goudbronzen herfstkleur.

'Ardis': Deze variëteit groeit trager en vormt een ietwat bolvormige kruin. Mooi en decoratief blad. Geschikt voor kleinere tuinen. 

'Roothaan' Kleinere soort (7-8m) met decoratief blad dat ook in de herfst mooi verkleurt.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen