MijnTuin.org
Community Tuininfo Lifestyle MijnTuin.TV Webshop
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

#Locatie/ plaats

365 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als u een gezonde vijver wil, is de keuze van de locatie van doorslaggevend belang.

Plan dus op voorhand precies waar u uw vijver wil aanleggen. Kies een plaats in de halfschaduw, die naar het zuiden en naar het westen open is en waar de zon 4 tot 6 uur per dag schijnt. De noordkant van de tuin is eerder ongeschikt.

Een "architectuurvijver" kan u dicht bij de woning aanleggen. Voor een biotoop voor planten en dieren kiest u daarentegen beter een rustiger plekje in de tuin. Een locatie onder loofbomen komt in geen geval in aanmerking omwille van de schaduw en omwille van het afvallend loof.

Bij de keuze van de locatie dient u ook rekening te houden met de buren: een klaterende fontein of een kabbelend beekje kunnen op termijn storend werken en hebben al dikwijls talloze burenruzies veroorzaakt. En kikkers zorgen soms voor zoveel achtergrondlawaai dat niemand nog de slaap kan vatten. Last but not least: ook veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld voor kinderen, zijn belangrijk.

Even levensnoodzakelijk zijn de toevoer en afvoer van water. Voor de watertoevoer kan u gebruik maken van leidingwater, regenwater of bronwater: zuiver, steriel leidingwater is voor vissen geen optimale oplossing. Maar met de passende additieven kan u het echter zo "bewerken" dat het goede levensvoorwaarden biedt. Om uw vijver een eerste keer te vullen mag u nooit regenwater gebruiken.

Regenwater is immers uitermate arm aan mineralen en het bevat een aantal verontreinigingen uit de lucht. Daarom mag het ook nooit rechtstreeks naar de vijver geleid worden, maar mag het uitsluitend gebruikt worden om bij te vullen.

Ook bronwater is niet geschikt om een vijver een eerste keer te vullen. In principe bevat bronwater heel weinig zuurstof en het neemt vaak in verschillende lagen van de ondergrond substanties op die voor de bewoners van uw vijver in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn. Onderzoek dus eerst de kwaliteit.

Tot slot moet u ook van in het begin rekening houden met de filters en pompen. Om aan de planten en dieren een optimale leefomgeving te bieden, is het belangrijk dat de filters en pompen correct zijn geplaatst zodat ze efficiënt kunnen werken. En bij belichtingssystemen moet u nu al rekening houden met de stroomtoevoer, de kabels en de schakelaars. Vergeet ook de differentiaalbeveiliging niet.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen