MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Lommel overweegt bestrijding Jacobskruiskruid

1219 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lommel overweegt bestrijding Jacobskruiskruid


De gele bloemen van het jacobskruiskruid duiken in deze tijd van het jaar overal op. Jacobskruiskruid is giftig. Blad of bloem met de blote hand aanraken kan al ernstige gevolgen hebben, laat staan dat je het kruid in de mond steekt of opeet. Lommels gemeenteraadslid Karel Brans (CD&V) vraagt lokale maatregelen ter bestrijding van het kruid. Begin deze maand trokken ook al boeren uit Grobbendonk aan de alarmbel.

clip_image001(111).jpg

"De plant bevat zeven verschillende alkaloïden die de lever aantasten", waarschuwt Brans. "De bloemen zijn dubbel zo giftig als de bladeren. Het is dan ook gevaarlijk de bloemen en planten zonder handschoenen aan te raken". Sinds 1998 rukt de plant van Noord-Nederland op naar het zuiden. Vooral op wegbermen en in natuurgebieden komt ze voor om zich van daaruit ook uit te zaaien naar perceelranden van weilanden.

Karel Brans merkte op dat ook in Lommel de verspreiding van de gevaarlijke plant zienderogen toeneemt. "Langs de wegen zie je het onkruid meer en meer staan", stelt hij vast. "De bloem is herkenbaar aan een gekarteld blad met gele bloempjes. De grootte van het kruid varieert van dertig tot negentig centimeter. Hoe schraler de grond, hoe meer jacobskruid".

"Grasetend vee kan de schadelijke plant wel herkennen", stelt Brans gerust, "maar in tijden van droogte gaan de dieren het wel eten. Het grootste gevaar schuilt dan ook in hooi- en kuilvoer". In Engeland stierven enkele jaren gelden 6.500 paarden door het eten van dit kruid. In verschillende landen is er een verplichting om het jacobskruid te bestrijden.

De provincie Friesland bijvoorbeeld heeft vorig jaar alle planten uit de bermen verwijderd. Karel Brans vraagt het stadsbestuur overleg te plegen met de milieu- en groendiensten van de stad om zo vlug mogelijk maatregelen te treffen.

Bron: Het Nieuwsblad

Meer info:www.kruiskruid.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen