MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Long Barn- Vita Sackville-West

874 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vita Sackville-West is bij tuinliefhebbers vooral bekend door de tuin die ze samen met haar man, Harold Nicholson, in Sissinghurst creëerde Maar dat ze voor Sissinghurst nog een andere tuin had, Long Barn in Sevenoaks, waar ze de meest turbulente periode uit haar leven doorbracht, is veel minder bekend. Hier beleefde haar soms stormachtige liefdesaffaires met Violette Trefusis, met Virginia Woolf en vele andere vrouwen. Long Barn duikt dan ook geregeld op in de brieven van Virginia Woolf. Zonder Long Barn zou er wellicht zelfs geen Sissinghurst zijn geweest...

Long Barn ligt op wandelafstand van Knole, het kasteel waar Vita als kind opgroeide, maar dat bij de dood van haar vader naar haar neef ging omdat zij als vrouw geen recht had op de erfenis - een wettelijke onrechtvaardigheid die ze nooit geaccepteerd en nooit verteerd heeft. Vita en haar man, de diplomaat en schrijver Harold Nicholson, kochten Long Barn in maart 1915. Ze waren toen allebei vooraan in de twintig. In haar dagboek zou Vita later noteren dat ze "pas vrij laat begon met tuinieren. Ik moet minstens 22 zijn geweest." Aan het eind van de jaren 30, toen de Nicholsons al in Sissinghurst woonden, verhuurden ze Long Barn een tijdlang aan Charles Lindbergh en zijn vrouw die Amerika ontvlucht waren vanwege de persbelangstelling na de beruchte ontvoering en moord van hun zoontje.

De vroege dagboeken en brieven van Vita tonen iemand die zeer aarzelend het tuinieren ontdekt. Wanneer en hoe moeten de seringen geplant worden? Wanneer moeten we tijm, sedum en steenbreek planten? Wat zijn goede klimrozen? Ze verzamelde plantencatalogi, bezocht plaatselijke kwekerijen en noteerde zorgvuldig wat ze zag in andere tuinen. Een tuinman was er in die beginjaren niet. Die zou pas in 1919 komen, op aansporen van Vita's moeder die vond dat het niet paste dat haar dochter hele dagen in de grond stond te ploeteren. Moeder Sackville betaalde trouwens ook de tuinman...

De tuin is vandaag nog grotendeels zoals Vita Sackville-West en Harold Nicholson hem in 1930 achterlieten, toen ze verhuisden naar Sissinghurst. Voor de huidige eigenaars is het geen lachertje om een dergelijke tuin te moeten onderhouden. Enkele jaren geleden bijvoorbeeld, in een uitzending van het BBC-tuinprogramma Gardeners World, verontschuldigde de huidige eigenares zich bijna permanent voor enkele wijzigingen. Ze vroeg zich af wat Vita in haar plaats zou hebben gedaan. Gelukkig gaf de interviewer haar de toelating om enkele bomen om te hakken en te vervangen omdat 'Vita er zeker geen bezwaar tegen zou hebben gehad'.

Zonder Long Barn zou er waarschijnlijk geen Sissinghurst zijn geweest. Op de eerste plaats was Long Barn een vingeroefening voor Sissinghurst. Hier ontwikkelde Vita haar passie voor tuinieren en voor planten en bloemen terwijl Harold zijn eerste strepen als ontwerper verdiende.

Long Barn was nog om een tweede reden belangrijk voor het latere Sissinghurst. In de beginjaren van Long Barn beleefde Vita de meest turbulente periode uit haar leven: haar passionele liefdesrelatie met haar jeugdvriendin Violet Trefussis. In die periode werd op Long Barn weliswaar niet veel getuinierd.

In haar boek Vita's Other World, A gardening biography of V. Sackville-West, schrijft Jane Brown: "Long Barn, en al wat het voor hen betekende, won uiteindelijk. Het was het anker voor hun rusteloze leven, maar traag, zeer traag, trok het hen terug naar hun thuis. Nadat ik alles heb gelezen dat over hun leven is verschenen en de vele brieven die ze elkaar schreven, ben ik ervan overtuigd dat zonder Long Barn er nooit een Sissinghurst zou geweest zijn, omdat ze elk hun eigen weg zouden gegaan zijn."

Aan het begin van de jaren '20 liep de verhouding van Vita en Violet geleidelijk naar zijn einde. De breuk werd compleet toen bleek dat Violet haar huwelijk met een legerkapitein ten langen leste zou hebben 'voltrokken'. Wat inging tegen de afspraak met Vita dat het een 'blank' huwelijk moest blijven...

Die episode uit het leven van Vita is uitvoerig beschreven in Portrait of a Marriage, het boek dat een 10-tal jaren geleden door hun zoon werd geschreven op basis van autobiografisch materiaal van Vita zelf (in vertaling "Portret van een huwelijk" bij De Bezige Bij). Dit boek werd enkele jaren geleden verfilmd door de BBC. Uit die verfilming werd spijtig genoeg wel de relatie tussen Vita en Virginia Woolf weggeschreven die ook geregeld op Long Barn verbleef. Zij schreef er trouwens een groot deel van haar onlangs verfilmde roman 'Orlando', een fantastisch portret van Vita's leven gespreid over drie eeuwen waarin ze van een jongeman evolueert tot een vrouw.

Als Vita en Harold in 1930 besluiten om te verhuizen omdat er een kippenkwekerij zou komen in de onmiddellijke omgeving van Long Barn, behoort het turbulente liefdesleven van Vita grotendeels tot het verleden. Op Sissinghurst ontvangt ze nog nauwelijks bezoekers - er was overigens geen logeerkamer. In haar gedicht Sissinghurst uit 1931 schreef ze trouwens dat ze zich voortaan zou terugtrekken in het landelijke leven, "far from present fashion".

Het is wellicht de ironie van de geschiedenis dat Vita, die bij leven veel meer succes als schrijfster had dan bijvoorbeeld Virginia Woolf, vandaag als schrijfster grotendeels is vergeten, maar dat de tuin die ze samen met Harold in Sissinghurst heeft gecreëerd, zelf 'present fashion' is geworden.

Long Barn Sevenoaks Weald, Kent

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen