MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maaien

2248 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Maaien


Wie gazon zegt, zegt maaien. Op de meeste plaatsen vindt het maaien van het grasperk elke week plaats.


• waarom is maaien nodig ?

Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de grasmat mooi dicht blijft en dat er zich geen hoge pollen vormen. Het uitstoelen en uitlopen van de grassen wordt bevorderd en het gazon blijft stevig en dicht.

En het oog wil ook wat, een pas gemaaid gazon met de herkenbare maaibanden is een lust om naar te kijken.


• in welke periode en hoe vaak moet men maaien ?

Maaien begint gewoonlijk in maart en eindigt eind oktober. Nadien is de groei zeer beperkt en is het best niet meer te maaien. Tijdens de groeiperiode wordt er gemiddeld elke week gemaaid. Tijdens droogteperiodes en op het einde van de periode kan er al eens 2 weken gewacht worden met maaien.

De maaifrequentie is wel afhankelijk van het gazontype. Sneller groeiende sportgazons worden vaker gemaaid dan trager groeiende speel- en siergazons.


• wat is de ideale maaihoogte ?

Gemiddeld 3 cm, maar ook hier afhankelijk van het gazontype. Sportgazons worden iets minder kort gemaaid dan speel- en siergazons. Erg kort maaien in uit den boze, zeker bij droogte. De grasplant groeit bij te kort maaien heel moeilijk terug.


• maaien bij droog of nat weer ?

Maaien gebeurt uiteraard het best bij droog weer. Bij nat weer vangt het gras zeer moeilijk op en kleeft aaneen tot grotere pakken.


• het maaisel opvangen of laten liggen ?

In verreweg de meeste gevallen wordt het maaisel opgevangen, maar de laatste tijd wint het laten liggen (door vakmensen "mulching" genoemd) aan populariteit. In toenemende mate worden "mulchingmaaiers" verkocht. Deze machines hakselen het maaisel zeer fijn en verdelen het gelijkmatig over het gazon. Het is zo fijn vermalen dat het nauwelijks opvalt.

Zeker wanneer er meststoffen gebruikt worden met composteringsbacteriën verdwijnt het maaisel als sneeuw voor de zon. Bovendien wordt het gras hierdoor extra gevoed.

Belangrijk is wel weinig tijd te laten tussen de maaibeurten, anders is de grasmassa te groot.


• de keuze van de grasmaaier ?

Hier is het aanbod werkelijk ontzaglijk. 2 types maaiers beheersen de markt.

Er zijn vooreerst de electrische maaiers, die vooral geschikt zijn voor kleinere gazons. De prijs is doorgaans aantrekkelijk maar de electrische kabel maakt het wat onhandig.

Voor grotere gazons worden vooral cirkelmaaiers met benzinemotor gebruikt. Deze maaiers zijn duurder maar krachtig en er is geen hinder van de electriciteitskabel.

De allerbeste maairesultaten worden echter bereikt met kooimaaiers: deze kooivormig ronddraaiende messen lopen voor de wielen van de machine en zorgen voor een bijzonder goed maairesultaat. Door de hogere aanschafprijs bezitten niet zoveel particulieren zo’n maaier.


• en het onderhoud van de machine ?

Voor goede maairesultaten is een goede afstelling en een perfect onderhoud nodig. Het is dan ook aangewezen onderhoud en herstellingen door een goede vakman te laten uitvoeren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen