MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maak het eens lekker bont in de zomer

1362 x gelezen
door Colour Your Life • Donderdag 28 Juni 2012

Grote potten met bloeiende vaste planten en heesters maken van het balkon en terras een gezellige verblijfplaats.

Iedere kleur heeft zijn eigen sfeer. Speel met die kleuren. Rood, oranje en geel zijn warme kleuren, de kleuren van zon en vuur. Ze stimuleren tot activiteit. Blauw, groen en violet zijn koelere kleuren. Het zijn de kleuren van het water, de lucht en van het gras en de bomen. Ze stralen juist rust uit. Witte bloemen brengen licht. 

Mooie bloeiers

Aan het begin van de zomer zijn er genoeg mooie vaste planten die het ook goed doen in pot. Riddersporen bijvoorbeeld hebben prachtige bloemtoortsen in vooral paars en blauw. Er zijn erbij die wel twee meter hoog worden. Wie voor zulke hoge planten kiest, kan ze beter opbinden. De bloemetjes zijn geliefd bij bijen en vlinders.
De lange ereprijs (Veronica) is een echte zonaanbidder. Deze plant maakt hemelsblauwe of witte bloemtrosjes, die aantrekkelijk zijn voor insecten. Zet de plant op een luchtige plek om meeldauw te voorkomen.
Vlambloemen of floxen zijn er in blauw, paars, roze, wit, verschillende tussenkleuren en meerkleurig. Ze zijn heel onderhoudsvriendelijk en zorgen voor veel bloemplezier.
Wie ook binnen van dit moois wil genieten, kan wat takken afsnijden en er een mooi zomerboeket van maken.

Hortensia op stam

Alles in potten op dezelfde hoogte is saai. Maak het wat spannender met bloeiende struikjes op stam. Een pluimhortensia op stam bijvoorbeeld geeft prachtige grote witte pluimvormige bloemen. Laat de bloemschermen er 's winters aan zitten. En vergeet ook de tuintafel niet. Een kleine schaal met wat kleinere bloeiende vaste planten maakt het gezellig. Wat te denken van een roze schildpadbloem (Penstemon). Deze mooie plant is een juweeltje op tafel.

Potten en schalen

Maak het niet té bont. Kies voor potten en schalen die qua kleur of vorm bij elkaar passen. En neem liever een paar grote potten dan een allegaartje aan kleine potten. Wat grotere potten is trouwens ook handig met water geven.
Gebruik goede potgrond en zorg dat het water makkelijk weg kan lopen. Let er bij het balkon en dakterras ook op dat de potten niet te zwaar zijn. Er zijn op het moment voldoende kunststof potten te koop die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt terracotta of zink, maar wel een stuk lichter zijn.
Vergeet niet om al deze mooie bloeiers genoeg water te geven

Lees verder op Colour Your Life »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen