MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maak je eigen slakkenbarrière voor bakken en potten

9881 x gelezen
door Jolanda van Kleef • Vrijdag 9 Mei 2014

De slakken zijn weer massaal in het land. Jolanda van Kleef heeft de ideale manier gevonden om deze beestjes uit onze bakken en potten te houden.

Het principe van de slakkenbarrière is om twee metaaldraden om een bak/pot te leggen, die onder stroom te zetten en de slakken kortsluiting te laten veroorzaken. De stroomstoot is niet zwaar genoeg om de slakken te doden, maar wel om ze tegen te houden. Na een paar stroomstoten keren ze om.

De werkwijze wordt hieronder beschreven voor houten bakken, maar het principe werkt voor allerlei soorten bakken en potten: hout, aardewerk, zelfs metaal. In het geval van metaal zullen er ‘afplakmaatregelen’ genomen moeten worden. Afhankelijk van de vorm/materiaal van de pot kan het bevestigen van de metaaldraden moeilijk zijn.

Het werkt alleen als er geen planten over de barrière hangen en als de barrière hoog genoeg zit dat er geen grassprieten bovenuit steken, want anders klimmen de slakken natuurlijk gewoon via de planten omhoog.

 

Benodigdheden:

 • installatiedraad (bestaat uit 1 dikkere draad, 1 kleur), bijv. 1,5 mm2 (evt. ijzerdraad of metalen strips - als er maar stroom door kan)
 • aansluitdraad (bestaat uit 2 dunnere draden, 2 kleuren), bijv. deurbelkabel of IT-kabel (als het maar flexibel genoeg is om aan de batterij aan te sluiten)
 • een 9V-batterij
 • waterdicht plastic doosje met deksel (bijv. van snoep)
 • tang om draad te knippen en in elkaar te draaien
 • Nietjespistool (evt. nietapparaat of krammetjes en hamer)
 • meetlat
 • spannings- of multimeter of een 9V-lamp (niet op de foto)
 • mesje (indien nodig)
 • gaffatape of ander isolatietape (indien nodig)
 • boormachine (optioneel)

 

Werkwijze:

 

Isoleren van metaal (indien van toepassing)

Metaal moet geïsoleerd worden omdat het anders kortsluiting veroorzaakt en de barrière niet werkt. Op de plek waar de metaaldraden moeten komen wordt daarom gaffatape geplakt. Op de foto zijn opzetranden voor pallets gebruikt en deze hebben metalen hoeken, dus die moeten afgeplakt worden.

 

Draad voorbereiden

Alle soorten metaaldraad of -strips kunnen gebruikt worden: ze moeten stroom geleiden. Het voordeel van koperdraad is dat het niet roest en dat het flexibel is. De simpelste manier om eraan te komen is om installatiedraad te nemen. Meet de benodigde hoeveelheid draad af: de omtrek van de bak plus 10-30cm extra om ‘werkruimte’ te hebben. Per bak zijn er twee van zulke draden nodig. Gebruik je andere draad dan installatiedraad, buig de draad dan zo recht mogelijk en lees verder bij het kopje 'Draad bevestigen'.

In het geval van installatiedraad moet het plastic omhulsel natuurlijk gestript worden. Snij een strook van het plastic af door de draad langs een mes te trekken. De rest van het plastic is nu simpel te verwijderen.

Buig de draad zo recht mogelijk met de hand of doe het met een boormachine (zie tip hieronder).

Tip: bind het ene eind van de draad vast, steek het andere eind in een boormachine, trek de draad strak en laat de boormachine ca. 3-5 seconden redelijk snel draaien terwijl je blijft trekken. Maak de draad los uit de boormachine en als het goed is, is hij nu helemaal recht. Zo niet, nog een keer kort laten draaien.

NB bij te veel of te hard draaien kan de draad breken!

 

Draad bevestigen

Niet de eerste draad vast aan de bak, met ca. om de 15 cm een nietje; als de draad maar strak tegen de bak ligt, want de slak mag er niet onderdoor kunnen. Begin in de buurt van de plek waar het doosje met de batterij moet komen en laat een stukje draad vrij aan het begin. Bij andere bakken/potten kan afhankelijk van vorm/materiaal voor een andere bevestigingstechniek gekozen worden, bijv. lijmen. Pas altijd op dat de slakken geen vrij baan krijgen door bijv. dikke klodders lijm op de draad. Vasttapen is dus ook geen optie!

Op de met tape geïsoleerde metalen hoeken kan natuurlijk niet geniet worden, dus hier goed aandrukken (de slak moet over de draad, niet eronderdoor).

Draai de draaduiteinden ten slotte in elkaar met behulp van een tang.

Bevestig de tweede draad zo dicht mogelijk - max. 1 cm - onder de eerste, zodat ook kleine slakken tegengehouden worden.

Zorg ervoor dat de draden en nietjes elkaar nergens raken, aangezien dit kortsluiting veroorzaakt.

 

Aansluiten

Omdat de draad om de bak te dik is om direct aan de batterij aan te sluiten, wordt dit via dunner, flexibeler draad gedaan. Neem een stuk aansluitdraad dat lang genoeg is om van het einde van de draden om de bak tot de plek waar je het doosje met de batterij wilt leggen/hangen te komen.

Haal een stukje isolatie van de vier eindjes. Bevestig de twee eindjes van de ene kant van de aansluitdraad ieder aan een pool van de batterij. Het werkt het makkelijkst als je met de min-pool begint (die met het ‘kroontje’). Het maakt niet uit welke kleur aan welke pool zit. Op de foto zijn de draden om zichzelf gedraaid, maar natuurlijk kunnen ze ook op een andere manier aan de polen bevestigd worden (solderen, met een aansluitblokje etc.)

De draden mogen elkaar niet raken bij de polen, dus knip de eindjes af, en plak de draden vast om losschieten te voorkomen.

Laat de batterij in het plastic doosje zakken en doe het doosje dicht. Doe indien nodig een klodder siliconenkit op de plek waar de draad eruitkomt of doe een zak om het doosje; als het maar waterdicht is.

Bevestig het andere eind van de aansluitdraad aan de draden om de bak - de ene kleur aansluitdraad dus aan de bovenste draad om de bak en de andere kleur aan de onderste. Het maakt niet uit welke kleur waar zit. De ene draad om de bak zit nu dus via het aansluitdraad aan de min-pool van de batterij en de andere aan de plus-pool. In principe staat er nu 9 volt op de draden.

 

 

Testen

Het is niet absoluut nodig, maar dan weet je wel zeker dat je het goed hebt gedaan en gedurende het seizoen is het natuurlijk ook handig om te weten of de batterij nog stroom levert. Met een spannings- of multimeter: hou de plus-pool van de meter tegen de plus-draad en de min-pool tegen de min-draad. Je moet nu 9 volt meten. Met een lampje (9 volt anders knapt het lampje of gebeurt er niets): hou de ene pool van de lamp (schroefdraad) tegen de ene draad en de andere pool (bobbel onderaan) tegen de andere draad. De lamp gaat branden.

Meet je geen 9 volt cq brandt het lampje niet:

 • draden zijn niet goed aangesloten (ergens wordt kortsluiting veroorzaakt) of
 • je houdt de spanningsmeter/het lampje niet goed tegen de draden of
 • de spanningsmeter/het lampje is kapot of
 • de batterij is leeg

 

Veel succes!

 

© tekst en foto’s: J.C. van Kleef
Deze bouwbeschrijving mag gratis verspreid worden; commerciële doeleinden uitgezonderd.

4 reacties

 • Will v. Will v. Jolanda,ontzettend bedankt voor je oplossing én je buitengewoon secure beschrijving van je werkwijze.
  Vrijdag 9 Mei 2014 om 12:36
 • Wil P. Wil P. Handig zeg, dit ga ik zeker ook proberen, en idd, wat een goede uitleg, bedankt.
  Vrijdag 9 Mei 2014 om 13:23
 • Petra O. Petra O. Goed ideee zeg! En zeker een goede beschrijving.
  Een overzichtsfoto van het resultaat zou het plaatje kompleet maken.
  Toevallig was ik al van plan om in het nieuwe huis "palletbakken" neer te zetten :)
  Zaterdag 10 Mei 2014 om 12:23
 • Lex v. Lex v. Leuk artikel, zeker bruikbaar :o even een vraagje, hoe lang gaat een batterij gemiddeld mee? Hoe zit het met regen of iets dergelijks, heeft dat invloed op de levensduurt?
  Woensdag 4 Juni 2014 om 12:03

Log in om een reactie te plaatsen