MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maak je vijver winterklaar

639 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zo maak je de vijver klaar voor de winter


vijver_najaar.jpg

Een vijver en de winter zijn niet echt water en vuur. Met deze tips komt je vijver gezond de winter door en zie je in de lente de zon weer in het water schijnen…


• Water en waterkwaliteit.

-Test de waterwaardes (pH, KH, GH) van uw vijver nogmaals voor de winter. Slechte waterkwaliteit is vaak de oorzaak van problemen en zieke vissen. Al naargelang het probleem zijn er producten verkrijgbaar in de tuin- en vijvercentra om de waterwaardes bij te sturen. -Reeds in de herfst breng je best een afdeknet aan over de vijver om te voorkomen dat afgevallen blad in de vijver terechtkomt. -Verwijder bladeren, plantenresten en draadalgen met een schepnet. Drijvende waterplanten zoals waterhyacint, watersla of tropische watervarensoorten moet je ook weghalen om te voorkomen dat ze biomassa in de vijver brengen. Opgelet: de stelen van oever- en moerasplanten laat je best staan. In de winter hebben ze een soort ‘schoorsteenfunctie’ en zorgen zij ervoor dat methaangassen kunnen ontsnappen. -Toevriezen van een vijver in hartje winter voorkom je door een ijsvrijhouder te plaatsen of door het plaatsen van een vijverbeluchtingsset. Een luchtpomp heeft als voordelen dat schadelijke gassen (ondermeer CO2) kan ontsnappen, je blijft het water van zuurstof voorzien, en het wateroppervlak blijft open tijdens periodes met vorst. -Als de vijver is dichtgevroren mag je deze niet openmaken door het ijs kapot te willen slaan. Hierdoor ontstaan namelijk trillingen die schadelijk en zelfs dodelijk kunnen zijn voor de vissen. Er ontstaat hierdoor ook een ‘stress’-situatie bij de vissen waardoor hun zuurstofverbruik stijgt. TIP. Maak een opening in het ijs door gewoon een pan met heet water op het ijs te plaatsen. -Nuttige planten zoals waterpest en krabbescheer blijven ook tijdens de winter zuurstof produceren. Hiervoor hebben ze licht nodig. Verwijder daarom het sneeuwtapijt op de vijver. -Bij een volledig dichtgevroren vijver kan je eventueel het waterpeil wat laten zakken. Op deze manier ontstaat er een luchtlaag tussen het water en de gevormde ijslaag, die als isolatie kan fungeren. Je verhindert zo ook dat de ijslaag kan aangroeien en dikker worden.


• Vissen
-Als je vijver niet voorzien is van een zone waar hij minstens 1m diep is, kun je problemen hebben tijdens strenge vorstperiodes. Vissen overleven zonder moeite een winterperiode als je vijver (of een gedeelte)minimaal 80 cm diep is. Wie een koivijver heeft zorgt best voor een diepte van zo'n 150 cm. -Is je vijver niet voorzien van zo'n dieptezone? Best kan je dan je vissen uit de vijver halen en in een zo groot mogelijke bak proberen overwinteren. Zorg ervoor dat de watertemperatuur tussen 4-8°C bedraagt. -Let op voor hongerige reigers tijdens de winter. -Het voederen van vissen hangt af van de temperatuur. Tijdens de winter zijn vissen minder actief en hebben ze minder voeding nodig. Er is specifieke wintervoeding verkrijgbaar. -Je kan de temperatuur van het vijverwater ook op peil (+/- 8°C) houden met een speciaal toestel dat het water verwarmt.


• Pompen en filters
-Wat filters betreft lopen de standpunten sterk uit elkaar. Sommigen geven de raad deze in de winter stil te leggen en te reinigen. Anderen raden dit ten stelligste af omdat je door je filter te reinigen een grote fout begaat want zo vernietig je de nuttige bacteriekolonie die je maandenlang hebt opgebouwd. Bij vriestemperaturen moet je wel je filter goed beschermen zodat de leidingen niet kunnen stukvriezen.

-Pompen en vorstgevoelige technische apparaten koppel je af en berg je op een vorstvrije plek op. Reinig de pomp zorgvuldig van binnen en buiten en sla ze op in een met water gevuld reservoir. Gebruik GEEN schoonmaakmiddelen. Op deze manier blijven pakkingen vochtig en kunnen eventuele vuilresten niet hard worden.

-De UV-installatie heb je niet meer nodig en kan je ook opbergen.

-Hou je de filter en pomp toch in werking tijdens de winter, controleer dan voor de winter nog eens of alles goed werkt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen