MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maart - Stephanotis

499 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Woonplant van de maand - Stephanotis


Een ronde boog of één in de vorm van een hart, bloemen als sterren en dan nog die goddelijke geur: geen wonder dat deze Madame van Madagaskar een welkome, eigenzinnige huisvriendin is.

Stephanotis is het symbool van geluk: de taaie stengels en bladeren kunnen wel tegen een stootje, maar de bloemen zijn kwetsbaar en gevoelig, en vragen om rust en een beetje respect.

Geluksbrenger

Meestal wordt de slingerplant geleid langs een vorm, maar wie niet zo van hokjesdenken houdt en haar de ruimte geeft, kan ook binnen spectaculaire resultaten behalen. De groene mini lianen wikkelen zich vrolijk om alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen, van lichtkoorden tot gordijnen. Dat maakt Stephanotis tot een groene, sterke persoonlijkheid in huis, waarmee altijd wat te beleven valt.  
 stephanotis.png 

Bloeiende liefde

Stephanotis, ook bekend als bruidsbloem omdat ze traditioneel wordt verwerkt in bruidsboeketten, is in het wild terug te vinden op Madagaskar. Als ze niet in een bepaalde vorm wordt geleid, groeit ze uit in lange slingers, die samen wel iets van een bruidssluier hebben. Het zijn echter vooral de witte wasachtige stervormige bloemen die de plant iets sprookjesachtigs geven. De trompetjes brengen een mengeling van lelie en jasmijn naar buiten: een geur die blijft verwonderen, daar wegen een paar verwende nukken best tegenop.

Happy Housemate

  • Locatie: Lichte, luchtige plek, uit de felle zon.
  • Temperatuur: Ongeveer 20 º C
  • Verzorging: Stephanotis alleen gedurende de bloei goed drenken, zonder dat er water in de pot blijft staan. De plant houdt niet van verandering: eenmaal op haar plaats niet meer draaien, want dan laat ze beledigd haar knoppen vallen.
  • Nog even dit: De altijd groene slingerplant bloeit slecht of helemaal niet als ze geen winterrust krijgt: in de donkere maanden verblijft ze het liefst vrijwel droog op een lichte plek in een koele kamer.

Leuke weetjes

  • Stephanotis was de favoriete plant van Marilyn Monroe: haar huis stond er vol mee, omdat de geur volgens haar gelukkig maakte.
  • Hoewel Stephanotis in parfums als Night of Fancy en Love of Pink wordt verwerkt, gaat er niets boven de geur van de echte bloemen: subtieler, warmer én duurzamer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen