MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maart - Hydrangea

1578 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het verhaal van de Hortensia

De Hortensia is een van de meest populaire planten, voor binnen en buiten. Afhankelijk van de teeltwijze, het seizoen of de omgeving kan de bloem verschillende kleuren aannemen, van mooie frisse kleuren tot bezadigde doorgekleurde tinten. Hydrangea komt uit het Grieks: hydro is water en angeion is vat of kruik. De naam verwijst naar de opengesprongen vrucht die lijkt op een watervaatje. De moedersoort Hydrangea groeit in ongelofelijke hoeveelheden langs de kusten ten zuiden van Tokyo. Hydrangea komt van oorsprong ook uit Oost-Azië en grote delen van Noord- en Midden- Amerika.

Blauwe bloemen

Blauwe Hortensia ontstaan door de plant op zuur- en ijzerhoudende grond te produceren. De kweker voegt kali(aluin) of aluminiumsulfaat toe om intens blauwe bloemen te krijgen.

Hortensia-assortiment

Het assortiment binnen Hortensia is zeer uitgebreid. De meeste cultivars komen voort uit de soort met de bolvormige bloemen H. macrophylla. Een aparte groep vormen de zogenaamde randbloeiers, de Hydrangea Teller Groep. Steeds vaker zien we ook de soort H. paniculata, met pluimvormige bloemen. De kleur van de Hortensia bepaalt een hoop. Er is een groot kleurenscala van wit, roze en blauw tot tweekleuring, groen en rood. Ook zijn er steeds meer doorkleurende soorten, waarbij de bloemkleur tijdens het seizoen veranderd naar prachtige herfsttinten, en dubbelbloemige soorten. De Hydrangea is er in veel verschijningsvormen: als struikvorm, op stam, in hangpotten, in piramidevorm of met 15 of meer bloemschermen.

Verzorgingstips voor consumenten

De Hortensia is een echte waterdrinker. Geef de plant regelmatig ruim water en voorkom dat hij slap gaat hangen. Zet hem daarom ook op een zo koel mogelijke plaats, maar in voldoende licht. Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Speciaal voor Hydrangea is een meststof verkrijgbaar die de grond zuurder maakt, vooral nodig voor blauwe bloeiende planten. Na de bloei in de huiskamer kan de plant de tuin in op een schaduwrijke plek.

Creatieve tips voor de Hortensia

Veel Hortensia's kunnen na een leven als kamerplant ook als tuinplant worden gebruikt. Het is een prachtig cadeau voor Pasen, Moeder- en Vaderdag. Planten in nostalgische manden of moderne plantenbakken, met meerdere bij elkaar doen het zowel binnen als buiten fantastisch.

 

Leuk om te weten:

 

  • Rond Pasen is er veel vraag naar de witte Hortensia. Deze traditie is ontstaan vanuit het rooms-katholieke geloof.
  • Hortensia’s die eenmaal in de tuin zijn geplant kunnen van kleur veranderen door de zuurgraad van de grond. Planten in zure grond worden het volgende jaar blauw, en in grond met een hogere pH-waarde worden de Hortensia’s roze.
  • Hydrangea betekent letterlijk ‘watervat’.
  • In Japan drinkt men Hortensiathee (?? ) tijdens de ceremonie op Boeddha’s verjaardag op 8 april.
  • Van Hortensia’s kun je een mooi droogboeket maken door de bloemen in een droge ruimte te hangen.
  • Worden de bladeren van de Hortensia geel? Zet de plant dan in zure, voedzame grond.
  • De Hortensia is met haar grootse uitstraling een echte cadeauplant.
  • De plant staat symbool voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed.
  • Het eiland Faial, onderdeel van de Azoren, wordt ook wel het ‘blauwe eiland’ genoemd, omdat er zoveel blauwe Hortensia’s groeien.
  • Een Hortensia kom het beste tot haar recht bij een temperatuur tussen 13°C en18°C.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen