Maart ... dus tijd voor sjalotten
Het is bijna maart, dan mogen de sjalotten de aarde in. Sjalotten zijn familie van de ui. Ze hebben een heerlijke verfijnde smaak. Meer aroma en minder scherp dan de ui. Mijn Oma die heerlijk kon koken maakte de heerlijkste gerechten met sjalotten als basis. Je hebt sjalotten in twee kleuren, meer roze/paars of geel.
Sjalotten planten
Ik koop altijd een netje pootsjalotten, daarnaast poot ik ook altijd een rest over gebleven kleine sjalotten van het vorig jaar. Sjalotten heb ik nooit genoeg. Sjalotten planten is kinderlijk eenvoudig. Je spit een bed met aarde om, maakt de aarde fijn en duwt de sjalotten de aarde in met de wortelkant beneden. Zorg voor ruimte tussen de sjalotten, ik hou zo’n 25 cm aan. Het is prima als je het puntje nog net ziet. Sjalotten houden dus van een koele start. Het is de bedoeling dat de sjalot zich gaat vermeerderen. Heb je weleens aardappelen of aardperen geteeld? Dat is het zelfde principe, je plant een sjalot en oogst er met een beetje geluk zeven in juli of augustus.
Na het planten water geven en zorgen dat het sjalottenbed niet uit droogt. Sjalotten hebben niet veel vijanden zoals kool, dus echt een makkelijke groente. Soms komen de sjalotten omhoog, duw ze dan weer terug in de aarde.
Sjalotten oogsten
In juli zijn de sjalotten rijp, dit kun je zien omdat ze dan gaan liggen. De groene stengels worden bruin, ze zien er droog uit. Dat is ook de bedoeling omdat een droge sjalot lang te bewaren is. Ik trek ze allemaal uit de aarde en laat ze in een droge week op het veld drogen. Dan bind ik de stengels bij elkaar en hang ze op in het houthok om nog verder te drogen. In de nazomer, als ze goed droog zijn schud ik sjalotten in een mand tot de droge stengels en resten eraf vallen. De mand met sjalotten bewaar ik op een droge koele plaats, bij mij is dat de kelder.
Sjalotten blijven makkelijk goed tot het volgende jaar in maart. Zo kun je ze de hele winter gebruiken voor lekkere gerechten.
PS: ik heb een voorkeur voor de roze sjalot, ik ben weg van de prachtige glanzenden roze/paarse kleur. Daardoor lijken ze ook lekkerder van smaak, maar dat is echt persoonlijk.
Tips om sjalotten te verwerken:
- Dun geschaafd in een groene salade
- In snippers door de guacomole
- Sjalotten relish
- Sjalotten inmaken in witte balsamico
- Sjalotten smoren bij stoofvlees
- Sjalottentaart
Veel plezier met het kweken van sjalotten !
Jane
Lees verder op Moestuin beginnen »5 reacties op dit artikel
Log in om een reactie te plaatsen