Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Maart- Sarracenia

289 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Elke maand wordt door Bloemenbureau Holland een plant genomineerd; 'Sarracenia' mag zich in maart woonplant van de maand noemen.

Sarracenia houdt van hartig hapje

Net zoals mensen, hebben sommige planten voorkeur voor eten! Neem nou de Sarracenia. Die heeft een voorkeur voor hartige hapjes zoals muggen, fruitvliegjes en torretjes. Dit zogenaamde ‘vleesetertje’ is namelijk in staat om insecten te vangen en te verteren. Daarnaast heeft de Sarracenia een heel aparte bladvorm, prachtige kleuren en een bijzondere bloem. Reden genoeg om de Sarracenia uit te roepen tot Woonplant van de Maand!

Vleeseter

Een plant die niet vegetarisch is, lijkt wat vreemd. Maar de Sarracenia is een echte ‘vleeseter’. Het is fascinerend om dit in de huiskamer te volgen. Aan plantenvoeding hebben ze niets, ze snoepen liever van een mugje. De Sarracenia komt uit de moerassen van Noord-Amerika en wordt ook wel ‘Amerikaanse bekerplant’ genoemd. Dit komt mede door de vorm van de bladeren. Die lijken net op lange smalle bekers. De mug kruipt erin en -bij sommige soorten- slaat er zelfs een dekseltje aan de bovenzijde dicht. De Sarracenia heeft een soort ‘maagsap’ waarin het insect oplost en de plant de voeding geeft die hij nodig heeft!

Slim

Er zijn diverse soorten vleesetende planten. Zelf hoef je niet bang te zijn; ze zijn niet in staat om een hap van je vinger te nemen! Uniek als Sarracenia’s zijn, herkennen ze de insecten want als je er een stokje in steekt doen ze niks! In de natuur leven de bekerplanten niet in de grond maar op andere bomen en planten. Ze gebruiken deze alleen maar om wat hogerop te komen en leven er verder niet van. Het zijn dus geen parasieten, maar zogeheten epifyten. 

Bijzonder

Sarracenia’s zijn bijzondere planten voor thuis. Zet verschillende soorten en maten bij elkaar voor een bijzonder effect. Ideaal is natuurlijk een omgeving waar voldoende licht is en je last hebt van insecten! Een glazen bak met meerdere plantjes geeft het idee van een terrarium, maar ook potten in natuurlijke kleuren passen goed bij deze plant. 

Bron: BBHReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen