MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maart - Vroegbloeiers

2766 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het voorjaar zit in de lucht. Overal schuift fris groen blad uit knoppen en stengels en er bloeit al van alles. Heel veel bolgewasjes, maar ook bomen, heesters en de vroege vaste planten. De windbloeiers – die hun wolken stuifmeel op de wind verspreiden – zijn er al heel vroeg bij. Voorbeelden zijn gele kornoelje, hazelaar en schijnhazelaar. Het valt op dat  gele bloemkleuren sterk zijn vertegenwoordigd, gevolgd door wit en op de derde plaats roze. En dan die heerlijk frisse lucht en voorjaarsgeuren!

Vroegbloeiers

Ook bij de vaste planten

Vaste planten zijn de versierders van de tuin. Hun enorme variatie in kleuren en vormen en eigenschappen levert enorm veel combinatiemogelijkheden op. Ook al bloeien de meeste vaste planten een korte tijd, daarna hebben weer andere soorten hun bloeiperiode. Bovendien zijn vaste planten verrassend veelzijdig. De vaste planten die nu al bloeien zijn nog niet zo hoog als sommige soorten die later in het jaar aan de beurt zijn. Wat nu bloeit zijn van oorsprong vaak bosplanten die profiteren van het feit dat bomen en struiken nog niet vol in blad staan. Het licht kan nu hun bloemknoppen nog bereiken en die barsten open onder die warme aanraking: bosanemonen en wildemanskruid, vanaf midden maart ook de heerlijk geurende maarts viooltjes.

pulmonaria_a.jpg

Het adonisroosje (Adonis amurensis ‘Pleniflora’ bloeit geel, evenals veel sleutelbloemen en prachtige elfenbloemen. Bijvoorbeeld Epimedium × perralchicum ‘Frohnleiten’ die zijn lichtgele bloemtrosjes later deze maand boven het schitterend getekende blad uitsteekt. Een waardevolle, groenblijvende bodembedekker, beeldschoon onder heesters en tussen bamboe!

Blauw, wit en roze

Pulmonaria rubra (bloeiend 30 cm hoog) is een longkruidsoort met rode, knikkende bloemen, bij ‘Redstart’ zijn ze zelfs helderrood (heel bijzonder in deze tijd). Maar werkelijk verbluffend zijn de intens blauwe bloemen van Pulmonaria ‘Blue Ensign’ met saffierblauwe bloemen die langzaam naar purper verkleuren boven het fluweelachtig groene blad. Dit zijn bloemen die je bijna automatisch van dichtbij wilt bekijken. Er zijn niet zoveel blauwe bloeiers in deze tijd van het jaar. Nog zo’n uitzondering is de voorjaarsgentiaan (Gentiana verna) met felblauwe bloemen met een witte keel en natuurlijk – maar eigenlijk zijn dat kruipende heesters – de Vinca’s met hun rankende stengels. Die zult u vooral met blauwe bloemen kennen. Maar er zijn ook andere kleuren, witte bloeiers bijvoorbeeld, of de wonderschone purperrode bloemen van Vinca minor ‘Atropurpurea’. Bij de heesters komen dergelijke tinten nu verder eigenlijk nog niet voor en bij de bomen al helemaal niet. We zijn de roze vaste planten nog vergeten. Die zijn er uiteraard ook. Om er een paar te noemen: allerlei gekweekte vormen van de schoenlappersplant (Bergenia), de lieflijke Cyclamen coum, de kogelprimula (Primula denticulata ‘Rosea’), vogeltje-op-de-kruk (Corydalis solida). Ze barsten allemaal los! Als u erop gaat letten, zult u merken dat de kleurpatronen van de planten door de seizoenen heen verschuiven. Niemand weet waarom.

Tuintips voor maart

Dit is de tijd om heesters en vaste planten te planten en te verplanten, om heesters die na de zomer bloeien te snoeien, om te mesten en het gras weer te gaan maaien, om de nestkasten voor de vogels schoon te maken en meteen weer op hangen, om te mulchen en te zaaien. Het heerlijke tuinieren (zeg maar naturieren in eigen tuin) kan weer!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen