MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Macrofotografie in de tuin, hoe en wat?

4789 x gelezen
door G. Mulder • Dinsdag 12 Februari 2013

Nu de tuin langzaam weer tot leven komt, is het een mooi moment om je te verdiepen in planten- en macrofotografie. 

Foto's zijn een prachtige herinnering aan de bloeiende bloemen en planten in je tuin. Om je tuin mooi op de kiek te krijgen hoef je geen professional te zijn. Met een kortingscode van Wehkamp zijn diverse camera's te koop waarmee je mooie plantenfoto's maakt.

Compact?
Kies je voor een compactcamera of een digitale spiegelreflex (DSLR)? Beide camera's hebben hun voor en nadelen. Het grootste voordeel van een compactcamera is dat deze over het algemeen voordeliger is dan een DSLR. Mits de camera een macro-stand heeft (meestal weergegeven door een hulpje), schiet je hier mooie macrofoto's mee. Het is bovendien erg eenvoudig om een mooie foto te maken. De meeste compactcamera's kunnen al vanaf een afstand van ongeveer 1 centimeter scherpsellen. Perfect om de krokusjes vast te leggen of in te zoomen op een bijtje op de lavendelstruiken.

Of spiegelreflex?
Met een DSLR heb je veel meer mogelijkheden voor macro-fotografie, maar het wordt al snel ingewikkelder dan met een compactcameraatje. Met een macrolens maak je haarscherpe foto's van dichtbij. Deze lens moet een beeldvergroting hebben van 1:1 of groter. Dat betekent dat het onderwerp van je foto net zo groot, of groter, op de beeldsensor van je camera geprojecteerd wordt. Een gemiddelde kitlens haalt een vergroting van ongeveer 1:10. Om deze standaard lens toch geschikt te maken voor macrofotografie, zijn er diverse voorzetlensjes verkrijgbaar. Eigenlijk een soort vergrootglas voor je standaard lens en een kleinere investering dan een echte macrolens.

 

Compositie
Over de perfecte compositie van een foto wordt al eeuwen nagedacht. Men kwam onder andere op de gulden snede, waarbij je het onderwerp op een derde van de foto plaatst. Hierdoor wordt je aandacht naar het onderwerp getrokken en krijg je een interessante afbeelding. Een andere veelgebruikte regel is om je onderwerp op 'ooghoogte' te fotograferen. Ga dus door de knieën! Je bent natuurlijk niet verplicht om deze regels op te volgen, soms is het hart van een bloem zo mooi dat hij het verdient om pontificaal in het midden te staan! Denk in ieder geval na over de compositie en probeer alles uit. Planten en bloemen zijn geduldige modellen!

Licht en diepte
Voor een mooie scherptediepte, waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig, heb je veel licht nodig. Een flitser is dus soms onmisbaar! De flitser op je camera is meestal niet zo'n succes bij macrofotografie, omdat dit een te hard licht werpt op je onderwerp. Een losse flitser is dus ideaal. Wanneer je hier niet in wil investeren, kom je vaak ook al een heel eind met een reflectiescherm van een stuk karton met aluminiumfolie. Hiermee weerkaats je het licht op je onderwerp. Het is mooi om het licht van de zijkant op de bloem te laten vallen, in plaats van recht van voren. Speel ook eens met tegenlicht voor mooie doorschijnende silhouetten.

Scherptediepte is heel belangrijk bij macrofotografie. Door gebruik te maken van een klein diafragma (een groot diafragma getal) krijg je je een groot deel van je onderwerp mooi scherp, terwijl je achtergrond onscherp blijft. Probeer eens om met een diafragma van f/16 te fotograferen en experimenteer. Scherpstellen kun je bij macrofotografie het beste handmatig doen. Hierbij kan een statief een handig hulpmiddel zijn, zodat je heel exact scherp stelt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen