MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Magnolia x soulangeana - Beverboom

6497 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

  

magnolia soulangiana.jpg

Naam

 Magnolia x soulangeana  

Nederlandse naam

 Beverboom, Magnolia

Familie

 Magnoliaceae

Herkomst

 Magnolia x soulangeana is ontstaan uit een kruising  tussen M. denudata en M. liliiflora.  Geteeld in Frankrijk in de tuin van de heer Soulange-  Bodin in Fromont bij Parijs voor 1825.

Categorie

 Heesters. Bladverliezend

Hoogte

 6-8 m

Breedte

 6-8 m

Blad

 10-12cm groot. Breed-ovaal tot omgekeerd eivormig, aan  de top vrij smal.  De bovenzijde is matglanzend en glad, de onderzijde is  zacht behaard.

Bloei

 Grote tulpvormige bloemen verschijnen vlak voordat het  blad uitloopt. De kleur is wit met rozepurper aan de voet.  De gesteelde, spectaculaire bloemen zijn tweeslachtig en  staan afzonderlijk aan het eind van de loten.  Aan de bloemsteel zitten een of meer schedevormige  schutbladen die de jonge bloem omhullen maar afvallen  als die zich ontplooit.  Het bloemdek bestaat uit meestal drie kransen van  vrijstaande kroonbladachtige kelkbladen en 6 kroon-  bladeren. De vrucht lijkt op een denneappel.  De bloemen zijn geurend.  8-10 witte of roze bloembladen.

Bloeitijd

 Bloeit in april/mei.

Standplaats

 Volle zon tot lichte schaduw.  Liefst een beschutte plek.  Niet echt kieskeurig maar groeit best op een goede,  humusrijke en voedingrijke bodem.  Geef hem een vaste standplaats want hij houdt er niet  van om verplaatst te worden.  Liefst lichtzure grond omdat op een te kalkrijke bodem de  plant gevoelig kan zijn voor ijzergebrek.  Magnolia's plant je best in het voorjaar.  Magnolia bezit een oppervlakkig wortelgestel en daarom  is een diepe bodembewerking niet gewenst.  Ondiep planten.  Zoveel mogelijk op een lichte en beschutte plaats.  Door de vroege bloei kan nachtvorst soms storend  werken voor de bloemen maar de plant zelf ondervindt  daar meestal geen hinder door.

Algemene kenmerken

 M.x soulangeana is een opgaande breed vertakte struik,  of kleine boom.  Meestal meerstammig.  Het is veruit de meest toegepaste magnolia.  De plant kan zeer oud worden en heeft weinig of geen  last van ziekten en/of insecten.  Gebruik de plant als solitair want hij verdraagt geen  concurrenten. Door de grotere afmetingen is hij meer  geschikt voor toepassing in grotere tuinen of parken.  Luchtverontreiniging deert hem niet.

Snoeien

 Zo weinig mogelijk snoeien.  Mocht het noodzakelijk zijn kan er in de zomer worden  gesnoeid om de vorm te behouden.

Cultivars

 VOOR EEN OVERZICHT : KLIK HIER   ‘Alba Superba’ : wit, vroegbloeiend  3-4m  ‘Alexandrina’ : witte bloemen, onderaan paars.  ‘Amabilis’ : rose/wit  ‘Brozzonii’ : roserood/wit  ‘Burgundy’ : lilarose  ‘Lennei’ : buitenzijde diep purper binnen wit. 5-6m  ‘Lennei Alba’ : wit  2-3m  ‘Picture’: donkerrose  ‘Rose Superb’: rose  ‘Rustica Rubra’: wijnrood  ‘San Jose’: rose  ‘Speciosa’: rose/wit  ‘Verbanica’: rose/wit

Goed om weten

 Magnolia heeft zijn naam te danken aan Pierre Magnol  (1638-1715), een hoogleraar in de botanie en directeur  van de botanische tuin in Montpellier.

 Zolang de knoppen omhuld zijn door de behaarde  schubben kan vorst geen schade aanbrengen.

Deze heester is verkrijgbaar bij :

België

Vele soorten kan je bekijken in: -Nationale Plantentuin in Meise.  website -Arboretum Wespelaar - De Costerstraat 37- 3150 Haacht   Tel  32 (0)16 608 641 website

-Collectiehouder in Nederland: Wim Rutten tel 00.31.(0)40.2063528 e-mail: info@magnoliastore.com www.magnoliastore.com

Overzicht van boom- en sierplanten-  kwekerijen in België en Nederland  Klik voor België op een provincie.  Klik voor Nederland op de kaart. [kwekerijen]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen