MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Malus ‘Evereste’

8875 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Malus ‘Evereste’

 981.gif

Naam

Malus ‘Evereste’

Nederlandse naam

sierappel

Familie

Rosaceae

Franse benaming

Pommier d’ ornement

Engelse benaming

crab apple

Herkomst

wilde appel is inheems, Malus ‘Evereste’ is een hybride

Hoogte

4-5 meter

Blad

ovaal, groen lang aan de plant blijvend in de herfst zacht oranje/geel

Bloemen

typische appelbloesem Vruchten : oranje- rood gestreept; rond iets afgeplat; lang aan de plant blijvend

 

 

Algemeen

Sierappelaars zijn bomen die de laatste decennia niet echt populair waren. Ze hebben net zoals fruitbomen vaak last van schurft en bacterievuur. De laatste jaren verschijnen er steeds meer soorten die voor deze ziektes vrijwel resistent zijn. Malus ‘Evereste’ is er daar één van. Hij is absoluut schurft en bacterievuur-ongevoelig.

De wilde appel waarvan Malus ‘Evereste’ een verre neef is, is bij ons in principe inheems. Je kan hem soms nog terugvinden in oude struwelen of houtwallen maar hij is wel steeds zeldzamer aan het worden…

Malus ‘Evereste’ wordt een 4 à 5 meter hoog. Onder veredeld, als hoogstam opgekweekt maakt de boom een mooie doorgaande harttak met een half open, pyramidale kroon. De boom is ook bovenveredeld te koop. Hij wordt dan op een onderstam van +/- 2.20m geënt en maakt dan een vrij fors vertakte halfopen, bolronde kroon die even breed als hoog wordt. De plant is eveneens als meerstammige heester in de handel te krijgen.

De bladeren van Malus ‘Evereste’ zijn ovaal tot spits en de randen zijn zachtjes gegolfd. Ze zijn mooi donkergroen en verkleuren in de herfst zacht oranje geel. Opvallend is dat ze zeer lang aan de plant blijven hangen; soms zelfs tot diep in december.

De bloemen van Malus ‘Evereste’ verschijnen in mei en zijn prachtig om te zien. Van vorm zijn het typische appelbloesems. Ze zijn vrij groot en staan in trossen bij elkaar. In de knop zijn ze dieppaars-rose, vervolgens ontluiken ze stralend wit en krijgen bij het verbloeien een zachte rose blos. Tijdens de bloei is de boom gehuld in een delicaat parfum. De sierappelaar is een drachtplant en wordt dan ook druk bezocht door bijen en hommels.

De bolronde iets afgeplatte vruchtjes verschijnen reeds in de nazomer en kunnen soms blijven hangen tot januari-februari. de vogels maken op dat moment van deze reserve voedselbank dan ook gretig gebruik! De appeltjes zijn 2,5 à 3cm diameter en verkleuren van donker rood naar geel oranje met een opvallend strepenpatroon. Ze blijven na het plukken vrij lang goed en zijn dan ook zeer gegeerd in bloemschikkringen. Maar niet enkel de vogels en de bloemschiksters houden van de appeltjes…ook egels zijn er gek op…

Sierappels groeien in principe op alle niet te natte en te arme gronden. Vooral neutrale tot licht kalkhoudende gronden genieten de voorkeur. Verder wensen ze een standplaats in de volle zon. Sierappelaars zijn zeewindgevoelig en houden niet echt van luchtvervuiling.

Probeer het snoeien van sierappelaars tot een minimum te beperken. Als men te veel gaat snoeien vormt de plant vrij veel waterscheuten wat de bloei sterk vermindert.

Ikzelf heb in mijn tuin een aantal exemplaren van Malus ‘Evereste’ staan. voor mij is dit één van mijn favoriete sierappelaars. Ik heb hem als meerstammige heester aangeplant tussen Aronia melanocarpa en Viburnum opulus ‘Roseum’. Ik krijg hierdoor een spreiding van de bloei van eind april tot eind juni. Verder geeft deze combinatie mij in het najaar dan ook nog eens een prachtig herfstkleurenpakket. Maar waar ik nog het meest van hou is zijn geur! Na een frisse lentebui is de lucht doordrenkt met zijn superfrisse appeltjesparfum, voor mij is dit steeds weer de geur van de zomer in aantocht…

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen