MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mandarijnen verminderen risico op leverkanker

349 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Mandarijnen verminderen risico op leverkanker


Mandarijntjes eten of het sap ervan drinken vermindert het risico op leverkanker. Dat wijzen twee afzonderlijke Japanse studies uit, weet Het Laatste Nieuws. Vooral mensen die besmet zijn met het hepatitisvirus B of C zouden baat hebben bij de carotenoïden in de vruchten. Dat zijn de vitaminen A die mandarijntjes hun oranje kleur geven.

Aan de universiteit van Kyoto onderzochten wetenschappers de levers van 75 patiënten die besmet waren met de twee vormen van hepatitis. Dertig mensen kregen elke dag mandarijnensap met extra carotenoïden te drinken. Een jaar later was bij niemand van hen leverkanker vastgesteld. In de controlegroep werd 8,9 procent van de patiënten wel ziek. Die 45 mensen hadden het drankje niet gekregen.

In een andere studie onderzocht het Japans Nationaal Instituut voor Fruitbomen Wetenschap duizend mensen die dagelijks veel mandarijntjes eten. Ook bij hen bleek het risico op leverziekten en aderverkalking kleiner. De medische wereld reageert terughoudend. Ed Yong van het Britse centrum voor kankeronderzoek: "Amper 75 patiënten? Die studie is veel te kleinschalig om conclusies te trekken. Niet roken en drinken én vijf stukken fruit of groenten per dag eten, blijven het belangrijkst in de strijd tegen kanker".

Wat mandarijnen meer hebben dan appelsienen en citroenen, blijft ook voor de Japanse wetenschappers een raadsel. Ze geven zichzelf vijf jaar om het geheim te ontrafelen.

Bron: VILT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen